Durva vádak: hamis termékekkel üzletel a legendás cég?

Pénzcentrum2010. április 22. 12:02

A floridai William Koch öt éve folytat keresztes hadjáratot a borhamisítás ellen. Legújabb akciójában a Christie's aukciósházat perli, amiért annak borászati részlege úgy engedett árverésre bocsátani italritkaságokat, hogy közben szerinte tudták: hamisítványokat adnak el.

A neves Wine Spectator magazin információi szerint huszonöt évvel ezelőtt 155.000 dollárért kelt el a világ legdrágább bora, amelyről eladója és a Christie's azt állították, hogy Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke rendelte Párizsból. A Th. J. felirattal megjelölt, 1787-es évjáratú bordói most bizonyíték abban a perben, amelyet Koch egy manhattani bíróságon indított a Christie's ellen. Az eljárásban további 32 borról állítja azt a felperes, hogy hamisítvány, vagy erősen megkérdőjelezhető eredetű.

William Koch szerint a Christie's évek óta tudatosan vesz részt hamisítványok piacra juttatásában. A felperes nem csak anyagi kártérítést vár, de azt is szeretné elérni, hogy a cégnek az 1962-nél régebbi borok esetében kötelező legyen független eredetvizsgáló szakértőt is felkérnie.

Koch állítása szerint több mint 7 millió dollárt költött az ügyek felgöngyölítésére. Elmondása szerint bennfentes tanúkkal tudja alátámasztani vádjait. Állítólag megtalálta azt a két német vésnököt, akik a Th. J. feliratot az ominózus palackokba gravírozták, illetve Christie's alkalmazottakat, akik készek a cégnél uralkodó visszásságokról tanúskodni.

Az aukciósház szerint Koch vádjai megalapozatlanok, és készek a bíróság előtt is tisztázni álláspontjukat a kérdésben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

Címkék: