Nagy húsvéti torma-teszt: a könnyünk kicsordult!

Pénzcentrum2010. április 2. 05:02

Akkor jó, ha igazán csíp! A húsvéti asztalról, a sonka és tojás mellől, egyetlen családból sem hiányozhat a torma. Ma már az üzletek polcain a hagyományos, ecetes torma mellett megjelentek a különböző ízesítésű, majonézes, almás, tejszínes ízesítésű készítmények is, melyek gyártónként is különböznek. Hogy a választást megkönnyítsük, a Pénzcentum.hu szerkesztősége egy rögtönzött torma-tesztet végzett. Lássuk, melyik a legjobb torma!

A húsvéti menüsor elképzelhetetlen lenne torma nélkül, azonban egy rosszul kiválasztott termék az egészet elronthatja. Nem mindegy, hogy mennyire ecetes, csípős, keserű az íze, de tesztünk során a külcsínt is pontoztuk, hiszen ahhoz, hogy a tányérunkig eljusson a torma, előbb le kell emelnünk a polcról, amire egy ronda csomagolásnál kicsi az esély.

Talán kevesen tudják a tormáról, hogy az mennyire egészséges: nem csak a hörgőket tisztítja, de az eldugult orrot is, és még a megfázás ellenszereként is használták a népi gyógymódok. Borogatás formájában reumára, elfogyasztva a vérkeringés felpezsdítésére is alkalmas.

De miért eszünk tormát épp húsvétkor? Egyes hiedelmek szerint a tojás Krisztus keresztfáját, díszítése Krisztus kötelét, a torma a keserűséget jelképezi, ezért a családok hagyományosan először a tormából ettek, azt jelképezvén, hogy Krisztus is szenvedett és nélkülözött a feltámadás előtt. Mások úgy hiszik, Jézust egyszer tormával akarták megmérgezni, ami persze nem sikerült, hiszen a torma nem mérgező, így a fogyasztása a kereszténység erősségét szimbolizálja.

Mit tegyünk az asztalra?

Ma már kevesen veszik a fáradságot, hogy maguk készítsék el az ünnepi tormát, pedig nyilván a friss, piacon vásárolt gyökér a legegészségesebb, ráadásul a saját készítésű reszelt tormáról biztosan tudjuk, hogy miből készült, nem úgy, mint a boltban kapható különféle készítményekről.

A lustábbaknak, vagyis a kész tormaszószokat vásárlóknak szeretnénk megkönnyíteni a döntést "szakértői" tesztünkkel. Ehhez hat féle tormát vásároltunk, melyeket illat, csomagolás, íz világ alapján pontoztunk. A termékek között szerepelt hagyományos ecetes tormán kívül kétféle majonézes torma is.


Lássuk az illatot!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azzal bizonyára mindenki egyetért, hogy egy igazi jó tormától az ember azt várja, hogy a könnye is kicsordul, ha beleszagol, vagyis amelyik nem éri el ezt a hatást, nem tekinthető igazi tormának. Persze ettől még lehet finom, ízlés dolga.

Talán nem meglepő, hogy a két majonézes torma, az Univeré és a Koch-é nem tudott labdába rúgni ebből a szempontból, hiszen a majonéz már az illatokon is tompít. A legmeggyőzőbb az Univer ecetes erős tormája volt, melyet szinte egyöntetűen erős illatúnak titulált a zsűri, volt, aki még az orrszaggató jelzőt sem tartotta túlzásnak.

Érdekes vélemények születtek a lengyel Classic torma illatáról, többeket ugyanis virágföldre, veteményesre emlékeztetett, erősnek azonban senki nem titulálta. A Reál reszelt készítményét pedig ecetes helyett egyenesen buggyantnak éreztük.

Kiválasztottuk a legjobbat!

Mit mondott az íz-teszt?

Címkék: