Pár éven belül már a pezsgősüveg sem lesz a régi

Pénzcentrum2010. március 21. 11:02

A pezsgő hazájában, a franciaországi Champagne tartományban környezetbarátabb üvegekre cserélik a pezsgők töltésekor eddig használt palackokat - írja a decanter.com.

Az eddig használt 900 grammos pezsgőspalackok helyett a jövőben 7%-kal könnyebb, 835 grammos üvegeket fognak használni Champagne tartomány pezsgőgyárai - jelentette be a helyi pezsgőgyártók szövetsége.

Melyik a világ legdrágább pezsgője? A következő cikkből megtudhatod: A 2009-es év utolsó nagy durranása!


Az átállás ugyan nem kötelező a gyártókra nézve, de szövetség szerint egy-két éven belül csaknem minden gyárból az új, könnyebb palackokkal rakott kamionok fognak kigördülni. A várakozások szerint ugyanis a pezsgősüvegek több mint 95%-a 835 grammos lesz, az üvegek űrtartalma ugyanakkor nem fog változni, továbbra is 7,5 dl marad.

Az új üvegek nem csak azért környezetbarátabbak, mert a késztésük során kevesebb alapanyagot kell felhasználni, hanem azért is, mert a szállításukkor kevesebb szén-dioxid képződik. A pezsgőgyárak állítása szerint az új palackok elég erősek, elbírják a bennük uralkodó nyomást. Jelentős költségmegtakarítást azonban nem fognak eredményezni a gyáraknak, mivel az előállítási költségük megegyezik a hagyományos modell gyártási költségeivel - írja a Decanter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lap korábban arról is írt, hogy egyes brit borgyártók már átálltak a világ legkönnyebb borosüvegére, amely a hagyományos 420 grammos palack helyett csupán 300 grammot nyom, de éppen olyan ellenálló a külső hatásokkal szemben, mint a 40%-kal nehezebb hagyományos üvegek.

Címkék: