Súlyosan veszélyes, mégsem figyelünk rá: elmaradunk az elemvisszagyűjtésben!

Pénzcentrum2010. március 11. 16:32

Folyamatosan szigorodnak az elemek és akkumulátorok visszagyűjtésére vonatkozó uniós előírások. A kibocsátott mennyiség 45 százalékát vissza kell gyűjteni 2016-ra, Magyarország jelenleg 21 százaléknál tart. Az infrastruktúra készen áll, a lakosság 97 százaléka már közvetlen lakókörnyezetében megtalálja a gyűjtőedényeket, ennek ellenére sokan még most is a kommunális hulladék közé dobják a súlyosan veszélyes anyagot.

A húszezredik gyűjtőedényt adta át az akkumulátorok, elemek visszagyűjtését koordináló Re'lem Nonprofit Kft. Budapest X. kerületében, a Kertvárosi Általános Iskolában. Az ünnepélyes átadó is jelzi, a visszagyűjtés magyarországi infrastruktúrája lépést tart az Unió egyre szigorodó elvárásaival, sőt, előtte jár − mutatott rá a cég vezetője. Cserépy Zoltán hangoztatta, jelenleg nagyjából évi 300 tonna elemet juttat vissza a lakosság, amely a kibocsátott mennyiség 21 százaléka. Ez megfelel a jelenlegi előírásoknak, azonban a gyűjtőrendszer ennek a többszörösét is képes befogadni.

A lakosság 97 százaléka már a közvetlen környezetében, saját településén találkozhat a gyűjtőpontokkal, a boltokban, iskolákban, de akár az önkormányzatok épületeiben is. A teljes kiépítettség mintegy 30 ezer gyűjtőedény lesz.

Az áruházak, boltok 2009. július elsejétől kötelesek az elemek visszagyűjtésére, és ehhez a Re‘lemtől ingyenesen kérhetnek gyűjtőedényeket. A hatályba lépés előtt több ezer igénylés érkezett a céghez, mivel százezres nagyságrendű büntetést kaphat a hatóságoktól az, aki elmulaszt a boltjában gyűjtőedényt kihelyezni. A kereskedőknek mellesleg nem csak azt az elemet kell visszavenniük, amelyet ők adtak el, hanem bármilyet. Mivel boltba mindenki jár - hívja fel a figyelmet a társaság vezetője -, most már senki sem mondhatja, hogy nem tudja leadni a használt elemeit, akkuit.

A visszagyűjtött mennyiség 2005-ben még csak 7 százalék volt, tehát az eddigi előrelépés látványosnak mondható, a munka neheze ezután következik - fogalmaz Cserépy Zoltán. A 2016-os, 45 százalékos visszagyűjtési ráta teljesítéséhez azokat a lakosokat kell meggyőzni, motiválttá tenni a szelektív gyűjtésre, akik ezt jelenleg nem teszik. A feladat nehézségét jelzi, hogy a jelenleg csaknem 40 százalékos visszagyűjtési rátával rendelkező Hollandia is kételyeit fejezte ki a hat év alatt elérendő 5 százalékpontos növekedés miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A meggyőzés mellett fontos a jövő generációjának bevonása is − tette hozzá a vezető. A Re'lem iskolai és óvodai gyűjtőversenyeinek elsődleges célja, hogy minden gyermekben tudatosuljon e hulladékfajta veszélyessége és a visszagyűjtés jelentősége.

Természetesen ez a munka nem elsősorban az uniós előírások miatt fontos − hangsúlyozta az igazgató. Az elemek lúgos oldatokat, az akkumulátorok esetenként nehézfémeket tartalmaznak, melyek helytelen kezelés esetén felhalmozódnak az élő szervezetekben és súlyosan veszélyeztetik a környezetet. Mindenkinek saját alapvető érdeke, hogy ezt előírásoktól függetlenül is megakadályozza, amelyre minden lehetőség adott ma már Magyarországon.

Címkék: