Depressziósak lehetnek az édesszájú gyerekek - kutatók ezt állítják

Pénzcentrum2010. február 10. 16:58

Bár a legtöbb gyerek szereti az édességet, kutatók most arra hívják fel a figyelmet, hogy a túlzott édességfogyasztás később depresszióssá teheti őket, sőt, megnöveli az alkohol-problémák esélyét is.

Az amerikai kutatócsoport megállapította, hogy azon gyerekek körében, akiknek a közeli hozzátartozói alkoholproblémákkal, vagy depresszióban szenvedtek, gyakrabban fordul elő édesség-függés. Az azonban nem tisztázott, hogy ennek agyi működésbeli, vagy nevelésbeli okai vannak - írja a BBC.

Annyi azonban bizonyos, hogy az édesség, és az alkohol hasonló folyamatokat váltanak ki az agyban, nevezetesen a "jutalom-rendszerben" a kellemes ingerek hatására dopamin termelődik, ami jó érzést vált ki. A gyerekek egyszerűen boldogok lesznek, ha édességet esznek.

Egyes gyerekek biológiailag azonban még fogékonyabbak az ilyen jellegű stimulusra, így még inkább édesség-függővé válnak. A szakértők ezért azt állítják, hogy az alkoholisták jellemzően az édesszájúak körében kerülnek ki.

A mostani kutatás során 300 5-12 év közötti, alkoholista hozzátartozóval rendelkező gyereket kértek meg, hogy kóstoljanak végig öt különböző mértékben édes üdítőt. Ezek után megkérdezték őket, hogy melyiket találták legfinomabbnak, valamint olyan kérdéseket tettek fel, amelyek depresszióval kapcsolatos tünetekre utalnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megkérdezettek negyede mutatott olyan tüneteket a válaszok alapján, ami depresszióra utal.

A legnagyobb édesség-függést annál a 37 gyereknél mutatták ki, akik egyaránt alkoholproblémákkal küzdő családból, származtak valamint depresszióra való hajlammal rendelkeztek.

Címkék: