A régiségcsempészekre is vadásznak a vámosok

Pénzcentrum2010. február 2. 10:02

Kulturális javakkal kapcsolatos bűncselekményekkel is rendszeresen találkozik a Vám- és Pénzügyőrség. Legutóbb a ferihegyi repülőtéren akadt horogra egy olasz állampolgár. Az eset arra hívja fel a figyelmet, hogy az antik műalkotások kivitele engedélyköteles.

2010. január 30-án a Ferihegyi repülőtéren a Milánóba induló járatra várakozott egy olasz állampolgár. Az utast a zöld folyosón a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai ellenőrizték. A poggyász átvizsgálása során kartonpapírba és műanyag fóliába csomagolva egy darab antik jellegű festmény került elő. A képről a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakértője megállapította, hogy az több mint 50 éves, így annak az országból történő kivitele engedélyköteles.

Mivel az olasz állampolgár ilyen engedéllyel nem rendelkezett, így a vámhatóság a - több százezer forint eszmei értéket képviselő - műalkotást lefoglalta, és az olasz férfi ellen visszaélés kulturális javakkal bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A Vám- és Pénzügyőrség 2009 folyamán hét esetben derített fel kulturális javak körébe tartozó árukra (festményekre, érmékre, hangszerekre és dísztárgyakra) elkövetett bűntetteket - tájékoztatott a VPOP.

Címkék: