20 év alatt 375 ezerrel csökken Magyarország lakossága

Világgazdaság2010. január 21. 08:47

Az Eurostat szakemberei szerint az uniós tagállamokban a következő húsz évben 5,5 millió fővel apadhat a népesség, miközben 30 millió bevándorló érkezik a térségbe. A 27 ország összesített lakossága ennek következtében 2030-ra 520 millió főre emelkedhet - írja a Világgazdaság.

Hazánkba több mint 450 ezer bevándorló érkezhet, de az ország lélekszáma így is 375 ezerrel csökkenhet. Az ország 7 régiója közül egyedül Közép-Magyarországon nő majd a lakosság száma (2,931 millióról várhatóan 3,104 millióra), a többi 6-ban kisebb-nagyobb csökkenésre kell felkészülni.

A régiós országok közül Csehország demográfiai kilátásai a legjobbak. Az Eurostat modellszámítása is alátámasztja a bevándorlás alapvető fontosságát Európa népességének bővülése és az elöregedés lassítása szempontjából. Az egységes bevándorlási és menekültpolitika évek óta uniós téma, térség szakminiszterei újra nekifutnak a kényes kérdés megvitatásának.

Az unió célja a gazdasági és demográfiai szempontból szükséges bevándorlás ösztönzése, valamint az illegális csatornák lezárása lenne. A tagországok az egységes szabályok megteremtése után is maguk dönthetnének a befogadandó külföldiek számáról, de a válogatás egységes kritériumok szerint történne.

Címkék:
illegális bevándorlás,