Változnak a pénzhamisítási szokások! Mire utaznak a koppintók?

MTI2010. január 18. 09:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves jelentése szerint továbbra is a magasabb címletű forintbankjegyeket hamisítják a leggyakrabban, vagyis az ötezreseket, a tízezreseket, illetve a húszezreseket, de egyre gyakrabban bukkannak fel hamis euró-bankjegyek is.

Forint: vannak próbálkozások, de elenyésző a hamisítványok száma

Az MNB szakértői 2009 utolsó negyedévében 2824 forgalomból lefoglalt hamisított forintbankjegyet vizsgáltak meg, az egész évben összesen 9041 forinthamisítvány bukkant fel.

A forgalomban lévő forintbankjegyek számához és értékéhez képest elenyésző a hamisítványok száma és értéke. 2009 végén 252 millió bankjegy volt forgalomban, összesen 2122,1 milliárd forint értékben.

A forintbankjegyeket a kis számban előforduló nyomdai hamisítványoktól eltekintve továbbra is jellemzően irodai sokszorosító eszközökkel, színes fénymásolóval, vagy nyomtató állítják elő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Euró: a vizsgált 477 valutahamisítványból 383 euró volt

A valutahamisítási esetek száma és a lefoglalt mennyiség sem jelentős. A jegybank szakértői tavaly összesen 1917 különböző valutahamisítványt vizsgáltak meg, ebből 477-et a negyedik negyedévben. Az év utolsó három hónapjában kissé emelkedett a hamis euró-bankjegyek előfordulása, összesen 383 ilyen bankó került a szakértők elé.

Címkék: