Nem kárpótolja a BKV a hoppon maradt utasokat

Pénzcentrum2010. január 14. 08:33

Nem fog kártérítést fizetni az érvényes bérlettel rendelkező utasoknak a sztrájk miatti kellemetlenségekért a BKV Zrt. - írja a Népszabadság a közlekedési vállalat megbízott jogi igazgatójára hivatkozva.

Előre nem látható és elháríthatatlan körülményként (vis maior) értékeli a BKV vezetése a dolgozók sztrájkját, ezért nem tervezi a kártérítés fizetését. A vállalaton kívüli jogi szakértők azonban állítják, hogy vis maiornak csupán a társaság működési körén kívül eső okokat lehet tekinteni, a sztrájkra az előbbi kitétel pedig nem igaz.

A külső szakemberek meglátása szerint tehát a járatkimaradások miatt az érvényes bérlettel rendelkező utasok akár perelhetnek is, mivel közlekedési vállalat nem teljesítette a bérlet megvásárlásával létrejött szerződéses jogviszonyból eredő kötelezettséget - írja a lap.

A cikk hozzáteszi, hogy az utasnak mindent meg kell tennie a veszteségeinek minimalizálása érdekében, és előre kell számolnia a bejelentett sztrájk hatásaival. Az pedig, hogy ez valóban így történt-e a bíróság mérlegelésén múlik, ezért egy esetleges per kimenetele bizonytalan.

Címkék: