Ezrek életét veszélyeztetik a fűnyírók

Pénzcentrum2009. november 24. 05:20

Akiben egy kicsi is szunnyad még az egykori gyermekből, kertes házba költözve addig nem nyugszik, míg meg nem rövidítheti a családi költségvetést egy önjáró fűnyíró erejéig, vagy ki nem könyörög egyet karácsonyra. Pedig a felnőtteknek való játékszer egyáltalán nem játék, évente ezrek kerülnek kórházba miatta.

Az Egyesült Államokban öt év alatt 66 ezer főt kellett orvosi ellátásban részesíteni különféle fűnyírós balesetek miatt. Bár a legtöbben csak felszíni sérüléseket szenvedtek, sokan csontjukat történt, hatan pedig halálos kimenetelű tragédiát szenvedtek. A legtöbb balesetet a mozgó, illetve felboruló fűnyíró okozta.

Csaknem 100 esetben gázolt a fűnyíró: az áldozatok között több gyermek is volt, akik a vezető mellől estek a hátsó kerék alá. A balesetek szenvedő alanyainak nagyon nagy százaléka férfi, túlnyomó többségük a negyvenéves kor felett. Sokan a pengék és kerekek által felrepült hulladéktól sérülnek meg és jelentős a kiürítés közben elszenvedett balesetek aránya is.


Bryan Hamilton

Az egyik leghíresebb eset Bryan Hamiltoné, aki Észak-Írország színeiben 50-szer is felhúzhatta a válogatott mezt. A Norwich City és az észak-ír válogatott volt kapitánya csaknem elveszítette a lábát, amikor leugrott mozgó fűnyírójáról. A pengék elkapták a lábát, eltörték a bokáját, az izmokat és szalagokat pedig eltépték. Hamiltont kétszer kellett műteni és jó néhány hónapba beletelt, mire talpra tudott állni.

Címkék: