Drágább lehet a hagyatéki

Pénzcentrum2009. október 21. 09:02

A hagyatéki eljárásról készülő törvény értelmében a hátramaradottak gyorsabban juthatnak majd örökségükhöz, és a kisemmizés esélye is csökken, ugyanakkor a kötelező leltár felvételének költségeit az örökösök állnák - írja a Népszabadság.

Évente hozzávetőleg 120 ezer hagyatéki eljárást bonyolítanak le a közjegyzők, ennek folyamatát azonban a törvény pontosabban szabályozná. A hátrahagyott javak leltárának elkészülte után például a közjegyzőnek két hónap állna rendelkezésre ahhoz, hogy kitűzze az első hagyatéki tárgyalás időpontját.

Változna az is, hogy miről kell leltárt felvenni: az ingatlan mellett a gépkocsit, valamint az illetékmentes értékhatárt meghaladó ingóságokat is rögzíteni kell majd. Ennek költségeit pedig az örökösök viselnék.

Amikor a hagyaték felett vita folyik a vagyon sorsát felügyelő hagyatéki gondnokot jelölnének ki, ha a hátramaradottak kérik, persze ennek költségei is őket terhelnék. Ugyancsak gondnokot jelölnének ki akkor, amikor a hagyatékban gazdasági társasági tulajdonrész van.

A javaslat előírja az is, hogy a hagyatéki eljárásról szóló hirdetményt az interneten is közzé kell tenni, így a potenciális örökösök a jelenleginél nagyobb eséllyel jelentkezhetnének

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hagyatéki eljárást ma egy 1958-as miniszteri rendelet szabályozza, 2011-re azonban hatályba léphet az új törvény.

Címkék: