Amit sosem gondoltál volna Kínáról

Pénzcentrum2009. október 1. 14:02

A Kínai Népköztársaságot 60 éve kiáltotta ki Mao Ce Tung. Azóta nagy utat tett meg a világ legnépesebb országa.

Kína lakossága a második világháború követően nagyjából félmilliárd fő volt, ami azonban alig 30 év alatt megduplázódott. A drámai növekedés lelassítására Kína 1979-ben bevezette az "egy család, egy gyerek" politikáját, ám ennek ellenére is elérte a populáció az 1,3 milliárd főt 2005-ben.

Az utóbbi évtizedben Kína látványos gazdasági fejlődésen ment keresztül. Hatvan év alatt az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék (GDP) 17 dollárról 3388 dollárra nőtt. (Magyarországon 2008-ban ez 19 800 dollár volt fejenként a CIA Factbook becslése szerint.) A jólét növekedésével a várható élettartam is meredeken emelkedni kezdett a világ legnépesebb országában. Az ötvenes években a férfiak 39,3, a nők 42,3 évet értek meg átlagosan, ez a kétezres évekre 71,3 illetve 74,8 évre emelkedett. A kötelező iskolai oktatásnak köszönhetően az írni és olvasni tudók aránya 60 év alatt 20-ról több mint 95 százalékra nőtt, annak ellenére is, hogy a kínai ábécé elsajátítása nem tartozik a legkönnyebb feladatok közé.


Kína az Egyesült Államok és az Európai Unió után a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, 2007-ben nagyjából 7,9 millió hordónyit használt fel a fekete aranyból naponta. A BBC által gyűjtött adatok szerint tavaly rizsból 185 millió, burgonyából 107 millió, káposztából pedig 34 millió tonna fogyott el.

A 2008-as pekingi olimpián Kína 51 arany, 21 ezüst és 28 bronzérmével az éremtáblázat első helyén végzett az országok rangsorában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kínában a becslések szerint mintegy 825 ezer fő rendelkezik 10 millió jüannál magyobb vagyonnal - ez nagyjából egymillió eurónak felel meg.

Címkék: