Komoly bajban az MTV

Pénzcentrum2009. szeptember 16. 09:17

Komoly bajba kerülhet a Magyar Televízió (MTV) Zrt., mivel több milliárd forintnyi forrásról kénytelen lemondani, ugyanis a köztelevíziót felügyelő kuratórium elnöksége nem adott felhatalmazást 2,45 milliárd forint hitel felvételére.

Múlt pénteken az is kiderült, hogy a 2010-es állami költségvetés a korábbiaknál lényegesen kisebb összeget biztosít az MTV-nek az alaptámogatáson (a műsorterjesztési költségek támogatásán, illetve az üzemben tartási és a koncessziós díjból az MTV-re eső összegen) felül. A költségvetési törvény tervezete szerint az MTV-nek 2007 óta biztosított évi 9,452 milliárd forint céltámogatása mintegy 7 milliárd forintra csökken 2010-ben.

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke már a kuratóriumi elnökség döntését követően rendkívüli megbeszélést kezdeményezett, ahol arra kérte a menedzsmentet, hogy belátható időn belül tegyenek javaslatokat a költségek csökkentésére a mintegy 2,5 milliárdos forráskivonás kezelése érdekében. Érdeklődésünkre a köztévé sajtóosztályán közölték: bár a kuratóriumi elnökség korábban jóváhagyta a hitelfelvételt, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után már nem adott felhatalmazást a főként technológiai beruházások finanszírozását célzó kölcsönszerződés megkötésére. Ezáltal az utolsó negyedévre forráshiányos helyzetbe került az MTV, ahhoz pedig, hogy a működési költségek 10 százalékát kitevő 2,45 milliárd forintot a következő három hónapban előteremtsék, radikális lépésekre lesz szükség.

A Napi Gazdaság MTV-hez közel álló forrásokból úgy értesült, hogy a kuratóriumi elnökség hiteltenderrel kapcsolatos szeptember 9-i döntésében közrejátszhatott az a tény is, hogy a köztévé legutóbbi, immár hatodik elnökválasztási próbálkozása során nem sikerült Székely Ferencet az MTV vezetőjévé választani. Úgy tudjuk, a kuratóriumi elnökségen belül a szocialista és szabad demokrata delegáltak ugyan korábban megszavazták a 2,45 milliárd forintos beruházási hitel felvételére meghirdetett közbeszerzési eljárást, Székely sikertelen elnöki jelölését követően azonban már ők sem támogatták a kölcsönfelvételt.

Címkék: