Mikor lesznek már új metrókocsik?

Pénzcentrum2009. szeptember 9. 09:02

A több mint harmincéves orosz metrókocsik cseréjére 2006-ban kötött szerződést a főváros, a BKV és az Alstom. A 37 új szerelvény mindegyikének meg kellett volna már érkeznie az eredeti tervek szerint, azonban még mindig a prototípusok tesztelése folyik.

A szerződés szerint 65 milliárd forintért 37 új metrókocsit rendelt meg Budapest, 22 szerelvényt a kettes, 15 szerelvényt pedig a majdani négyes vonalra, melyek közül a négyes vonalra szánt szerelvényeknek is már július végére meg kellett volna érkezniük.

Nemrégiben azonban a tűzoltók azt állapították meg, hogy baleset esetén a kocsikat csak speciális pontokon lehet felemelni, amire a tűzoltóság emelői nem alkalmasak, az NKH pedig a fékeknél talált hiányosságokat.

Utóbbiak esetében a tesztek elvégzése is problémás, ugyanis nincs megfelelő próbapálya, hiszen a szerelvényeket nagyjából 300 méteres fékutakon kellene tesztelni, méghozzá nyolcvanas sebesség mellett. A lap információi szerint a 4-es metró első szakaszának projekttervében erre egész egyszerűen nem gondoltak, ezért most, menet közben kell megfelelő próbapályát találni.

Az új metrókocsikat a mostani tervek szerint 2010 második felében állíthatják forgalomba, addig az eddigieket kell tovább közlekedtetni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A képet tovább rontja, hogy az eredeti 65 milliárd forintos ár is feljebb mehet, mert bár a kettes metróra szánt kocsiknál a késés miatt 3,3 millió eurót követelhet a bkv, a 4-es vonalnál viszont az építés késik, így az Alstrom követel 26 millió eurót.

Címkék: