Nem repülnek többet a SkyEurope gépei!

Pénzcentrum2009. szeptember 1. 08:32

Rövid időn belül két csődeljárás is indult a SkyEurope ellen, most a légitársaság pénzügyi újjászervezséére kijelölt megbízott indította az eljárást. Mától nem repülnek a cég gépei.

Csődeljárást kezdeményezett a SkyEurope Airlines a.s. fapados légitársaság ellen a vállalat pénzügyi újjászervezésére kijelölt megbízott - írta az MTI a bécsi tőzsde honlapján ma hajnalban megjelent közleményére hivatkozva. A lépést azzal indokolták, hogy nem sikerült áthidaló finanszírozást találni a vállalat működésének fenntartására. A SkyEurope valamennyi járatát azonnali hatállyal felfüggeszti.

A Budapesti központját már korábban feladó, pozsonyi központú Skyeurope légitársaság először június 22-én kért csődvédelmet hitelezőitől. A tárgyalásokra és pénzügyi kötelezettségeinek átstrukturálására három hónapot kapott. A légitársaság a 2008-as üzleti évet minden korábbinál nagyobb, majdnem kétmilliárd koronás veszteséggel zárta. Ilyen magas veszteségre még nem volt példa a cégnél. A csődvédelem június közepi bejelentésekor közölték azt is, hogy bár az eljárás alatt átszervezik a céget, mind a menetrendszerű-, mind a charter-járatok megmaradnak.

Időközben azonban további nehézségekről tanúskodó hírek is szállingóztak a légitársaságról. Augusztus elején visszatartották a SkyEurope gépeit a schwechati repülőtéren a rendezetlen tartozások miatt. Nem sokkal később bejelentették, hogy az eredetileg Bécsből induló járatok Pozsonyból szállnak fel. Hétfőn azonban már a társaság járatai nem indultak el Pozsonyból, mivel a hírek szerint a vállalat fizetésképtelenség miatt nem kapott üzemanyagot a repülőtéren. Hétfő délután a prágai Ruzyne repülőtér is jelezte, hogy ha a társaság nem egyenlíti ki azonnal tartozásait, keddtől nem indíthatja el járatait a cseh fővárosból.

Címkék: