Megszorult Kuba: kifogytak a vécépapírból!

Pénzcentrum2009. augusztus 11. 18:02

A válság következtében év végére igen szorult helyzetbe kerülhet Kuba, mivel nyersanyag hiányában nem képesek elegendő vécépapírt gyártani, importra pedig kevesebbet költenek, a felborult külkereskedelmi egyensúly miatt.

A vécépapírt gyártással és importtal foglalkozó állami cég, a Cimex azonban igyekszik megnyugtatni a helyieket, mondván: minden szükséges lépést megtettek annak érdekében, hogy év végéig el tudják látni a lakosságot a szükséges mennyiséggel - írja a Reuters.

Kuba pénzügyi tartalékait erősen felemésztette a jelentős mennyiségű áruimport, és az egyre csökkenő exportbevételek, ami a kommunista kormányt megszorító intézkedésekre kényszeríttette.

A lakosság ezt elsősorban abból érzékelhette, hogy az import 20 százalékos megvágása miatt szinte üresen állnak a polcok a boltokban. Az országban egyébként az élelmiszer 60 százaléka importból származik.

A hiány ellenére az állam csökkenteni szeretne az árakon, méghozzá 5-27 százalékos mértékben élelmiszerek, gyógyszerek, és higiéniai termékek esetén.

Címkék: