Hol érdemes Európában ruhát venni?

Pénzcentrum2009. július 29. 09:47

Egy fogyasztóvédelmi szervezet megvizsgálta, hogy az EU 27 tagállamában hol, mennyibe kerülnek három áruházlánc ugyanazon termékei. Ez alapján olcsóbban vehetünk pólót, farmert és pulóvert a H&M osztrák boltjaiban, ugyanakkor a C&A és Zara árai Magyarországon kedvezőbbek.

Az Európai Fogyasztói Központ májusban végzett felmérést, ahol a Zara, H&M és C&A kínálatát vetették össze az egyes országokban, egész pontosan két férfi- és három női ruhadarab árát vizsgálták meg.

Mint az kiderült, a láncok nem ugyanazt az árat alkalmazzák az egyes országokban. Portugáliában például a vizsgált termékek átlagosan tíz euróval voltak olcsóbbak az európai átlagnál, míg a skandináv államokban jellemzően magasabbak az árak.

Az új tagországokban a ruházati termékek legalább annyiba kerülnek, ha nem drágábbak, mint a régiekben. Szlovákiában a C&A jóval drágábban, 43 euróért adja azt a farmert, amelyet Európa más országaiban, például Ausztriában 29 euróért kínál. Magyarország a középmezőnyben található, de az árak inkább magasnak mondhatók európai összehasonlításban.

Csehországban és Romániában nem érdemes ruhát venni - mindhárom cég minden vizsgált terméke többe kerül, mint nálunk. Németországban és Olaszországban az árak Magyarországhoz viszonyítva magasabbak, de az eltérések jellemzően egy euró alatt maradnak.

Címkék: