Őszre kiürülhet a tb-kassza

Pénzcentrum2009. július 13. 09:17

Több egészségügyi intézmény is aggodalmát fejezte már ki amiatt, hogy az idei második félévben alacsonyabb finanszírozási összegre számíthatnak a korábbinál.

Mivel az első hat hónapban magasabb összegre rúgtak a kifizetések, mint korábban, az intézmények ráadásul az idén biztosan nem számíthatnak olyan "extra" pénzre, mint ami a tavalyi megtakarítások következtében szétosztható volt. A helyzet azonban egyelőre ennél sokkal vészesebbnek tűnik. Az egészségbiztosítási alapból (e-alap) ugyanis csak annyi pénz fordítható az intézmények finanszírozására, amennyi van benne. Az idén pedig az e-alap hiánya akár a 150 milliárd forintot is meghaladhatja.

Ebből 70 milliárd forint a járulékcsökkentés következménye, amelynél a kormányzat ígéretet tett a pótlásra. Ezen a téren némiképp aggasztó talán az, hogy - mint azt az egészségügyi miniszter is elismerte - a kompenzáció módjáról még nem született döntés. Egyelőre szó sem esik azonban arról, hogy a fennmaradó deficitet (ami már a májusi adatok szerint is 40 milliárd forint feletti volt, az év egészében pedig akár százmilliárdra is rúghat) miként rendezik. A folyamatos kifizetéssel pedig egyre apad a kassza - rendkívüli (tehát a járulékcsökkentés kompenzációján felüli) intézkedés nélkül pedig a Napi Gazdaság számításaink szerint október tájékán teljesen ki is ürülhet.

Címkék: