A királynőnek kiürül a bukszája!

Pénzcentrum2009. június 30. 13:02

Becslések szerint 2012-re a brit királyi udvartartás kifogyhat forrásaiból, ha a kormány 20 év után továbbra sem növeli az elkülönített állami keret (Civil List) összegén.

Tavaly a monarchia fenntartásának költségei másfél millió fonttal emelkedtek, az előző évhez képest, ami fejenként 3 cent plusz hozzájárulást jelent a brit adófizetők számára, vagyis egy-egy alattvalóra 69 penny (221 forint) jutott tavaly - írja a Telegraph.

A Civil List egyébként csak a királynő és Fülöp herceg közfeladatainak, valamint stábjuk fenntartásának közvetlen költségeit fedezi, a királyi család által használt paloták fenntartása és a hivatalos utazások kiadásai ennél jóval többe kerülnek, tavaly 13,9 millió fontot (4,4 milliárd forint) emésztettek fel.

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp Edinburgh-i herceg 1991 óta évi 7,9 millió fontot (2,5 milliárd forint) az említett alapból, melynek emeléséről már évek óta titkos egyezkedés folyik az udvar és a kormány között.

A kincstár tartalékai egykor 35 millió fontot (11,3 milliárd forint) tettek ki, de a Civil List kiegészítése céljából évek óta apad a vagyon, így jelenleg már csak 14 millió font (4,5 milliárd forint) található benne, ami a Buckingham Palota becslései szerint 2011-ig teljesen ki fog fogyni.

A kiadások közül a legnagyobb tételt az utazási költségek tették ki, 6,5 millió fontot, 300 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Ezt két út költségei dobták meg leginkább, egy dél-amerikai, és egy távol-keleti, melyekre mintegy 1,3 millió fontot költött Wales hercege.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ingatlanok fenntartási és felújítási költségei a következő 10 évben várhatóan tovább fognak emelkedni, 32-ről, 40 millió fontra, hacsak a kormány nem emeli meg a 12 éve befagyasztott, 15 millió fontos felújítási alapot.

Az egyéb költségek közé tartoznak a bérek (9,9 millió font), a különböző adminisztrációs költségek (1,5 millió font), a takarításra fordított összegek (700 ezer font), és a különféle rendezvények költségei.

Címkék: