A csőd szélén táncol a köztévé?

Pénzcentrum2009. június 25. 09:17

Sok százmillió forinttal tartozik beszállítóinak az MTV. Saját forrásaiból az új székházba való átköltözést sem tudná fizetni az intézmény, ezért 2,4 milliárd forint hitelt venne fel.

A hitelfelvétel előfeltétele a tavalyi lezárt mérleg és az elfogadott idei üzleti terv - jelenleg egyikkel sem rendelkezik az MTV. Bár a tulajdonosi jogokat gyakorló kuratórium pártjelöltekből álló elnökségében április 15-én elfogadták a menedzsment által előterjesztett éves beszámolót és az idei üzleti tervet, a civil tagokkal kiegészült nagykuratóriumban egyik sem ment át. Czeglédi László elnök szerint az idei tervet a bizonytalan bevételek és a túlzott kiadások miatt nem tartották jónak azok, akik tartózkodtak vagy nemmel szavaztak, ugyanakkor az átdolgozásra nem érkezett javaslat. Többen hivatkoztak arra is: túl nagy létszámmal dolgozik, ehhez képest túl sok külső produkciót vásárol a cég.

A politikusok most először nem segítik, hanem inkább "szorongatják" az intézményt. A parlament szakbizottsága nem fogadta el a televízió most elé került, 2006-os beszámolóját. Eleve kifogásolták, hogy a három évvel ezelőtti beszámoló most jutott csak el a parlamenthez, emellett a televízió "belső aránytalanságait" sem tudják tovább tolerálni. Kormányoldal és ellenzék egyaránt bírálja a tartósan magas létszámot (1700 fő), valamint azt, hogy a köztévé a költségvetésének töredékét fordítja műsorkészítésre. Szabó László fideszes kurátor tarthatatlannak nevezte, hogy a műsorpercek kétharmadát külső gyártók készítik.

Nekik viszont egyre nagyobb öszszegekkel tartozik a tévé. A nevük elhallgatását kérő cégek szerint a köztévénél az idén kezdődtek a problémák, az előző három évben óramű- pontossággal érkeztek a pénzek. Az MTV ügyvezető alelnöke, Medveczky Balázs azzal tért ki a tartozás tényét és nagyságát firtató kérdés elől, hogy cége nem a sajtón keresztül, hanem tárgyalások útján, üzleti kapcsolatait építve próbálja rendezni a likviditási problémáit.

Szakpolitikusok a Népszabadságnak nyilatkozva úgy becsülték, a költségvetésén túl mintegy négymilliárd forint azonnali többletforrásra lenne szüksége a köztelevíziónak ahhoz, hogy minden pénzügyi kötelezettségének eleget tehessen az idén. A központi költségvetésben állítólag létezik egy csaknem kilencmilliárdos "vésztartalék" a televízió számára, kérdés, milyen helyzetben engedi azt lehívni a kormány, illetve, hogy a költségvetési megszorítások nem hoznak-e újabb forráselvonást az MTV-től.

Címkék: