Magyar diák nyerte a Google fotópályázatát

Pénzcentrum2009. június 24. 17:03

 Halász Dániel nyerte a Google Photography díjat, akinek képeit a londoni Saatchi Galériában fogják kiállítani. A nyereménye 5000 font, azaz mintegy 1,65 millió forint, valamint egy egynapos közös fotózás a zsűri egyik tagjával, az elismert fotóművésszel, Martin Parral.

A Google a Saatchi Galeriával közösen írta ki a pályázatot, amelynek célja tehetséges fiatal fotósok felkutatása volt. Több mint 3 500 nevezés érkezett 82 különböző országból, és 170 ezernél is többen vettek részt a közönségszavazáson. Ezen szavazás eredményeként a legjobb 36 sorozatból iGoogle-téma is készült.


Halász Dániel, a MOME negyedéves hallgatója Camp 165 Watten című sorozatával diadalmaskodott a versenyen. A fiatal magyar fotós képeit nemcsak a Londonba utazók tekinthetik meg, hanem az interneten keresztül bárki, ezen a linken.

Halász Dániel elmondta: "Nagyon meglepődtem, hogy én nyertem a Google Photography Prize-t, és különösen nagy megtiszteltetés, hogy a Saatchi Galériában állítják ki a képeimet. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki ezt lehetővé tette, illetve aki szavazott rám. A sorozat Wattenben, egy skót faluban készült, és egy második világháborús hadifogoly-tábort ábrázol, ahol magasrangú náci katonákat tartottak fogva átnevéles céljából. A tábor létezésére csupán két évvel ezelőtt derült fény. Azért ezt a témát választottam, mert szerettem volna emlékeztetni az embereket arra, hova vezet a gyűlölet."


A fotóművész Idris Khan, a zsűri egyik tagja így nyilatkozott Dániel sorozatáról: "Dániel képeinek egyedi hangulata van, és pontosan azt ragadja meg, ami felett mások átsiklanának. Ahelyett, hogy a fényképezőgép irányítaná a szemét, úgy tűnik, hogy tudatosan ő kontrollálja, hogy mit és miért fényképez."

Címkék: