Öngyilkos taxiakciók

Pénzcentrum2009. június 22. 08:47

Miközben sok budapesti taxis vállalkozás a lehető legmagasabb tarifát alkalmazza, az utasok bőven válogathatnak a 300 forintos alapdíj mellett meghatározott 240 forintos nappali és 336 forintos éjszakai kilométerdíjnál jóval alacsonyabb árakkal dolgozó szolgáltatók közül. A konkurencia szerint azonban ezek az akciók még az önköltséget sem fedezik.

A Minimobil jóval a 40 százalék körüli fővárosi átlagot meghaladó, 60-65 százalékos kihasználtságot tud elérni a 168 forintos kilométerenkénti tarifának, valamint annak köszönhetően, hogy nem bővítik járműveik számát - mondta a Napi Gazdaságnak Bakucz József, a cég tulajdonosa. A Taxi 2000 is beszállt a versenybe, kilométerenként 4 forinttal a Minimobil alá ígérve, miközben a Rádió Taxi árcsökkentés helyett fix tarifás rendszert vezetett be, elsősorban a hétvégén szórakozni induló fiatalokra célozva. Horváth Csaba, a társaság vezetője szerint az eddigi tapasztalatok alapján jó lépés volt az egy útra szóló 2777 forintos tarifa bevezetése.

Meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott ugyanakkor az akciókról Orbán Lajos, a 6x6 Taxi ügyvezető igazgatója, aki szerint ezekkel a társaságok saját költségeiket sem tudják fedezni. Hasonló véleményen van Sipeki József, a Tele5 Taxi ügyvezető igazgatója is, aki szerint 200 forintos kilométerdíj alatt biztosan nem térülnek meg még az üzemeltetési költségek sem. Sipeki úgy véli, a jelenlegi maximált tarifák is pengeélen táncolnak, ezért olyan javaslatot terjesztettek a városvezetés elé, amelyben a 500-600 forintra emelt alapdíj mellett 200 forintos nappali és 260 forintos éjszakai tarifa bevezetését szorgalmazták.

Címkék: