Válságmegoldások: városokat dózerolnak le ezen a címen!

Pénzcentrum2009. június 16. 17:08

Az Egyesült Államok válság sújtotta területein, főként ahol a lakosság korábban az autógyártásból, vagy egyéb, mára hanyatló iparágakból élt meg, szinte üresen tátongó városrészek alakultak ki. A Detroit közelében fekvő kisváros, Flint polgármestere úgy döntött, kezébe veszi az irányítást, de ötlete Obamáig is eljutott.

Flint, az USA egyik legszegényebb városa, egykor a General Motorsnak adott otthont, amely 79 ezer embert foglalkoztatott, mára ez a szám azonban 8 ezerre zsugorodott, szinte a lakossággal arányosan, akik sorra hagyják el a települést.

A Flintet is magában foglaló megye vezetősége abban látja a megoldást, hogy a lakatlanná vált területeket ismét visszaadják a természetnek, magyarul az ott található épületeket ledózerolják, és helyükre erdőt, mezőt telepítenek. Az intézkedéstől mintegy negyven százalékkal csökkenne a város lakott, vagy beépített területe, és reményeik szerint ezzel a deficit is zsugorodik majd - olvasható a brit Telegraphban.

Az ötletét Barack Obamával is megosztó vezető, Dan Kildee azóta több várost is megnevezett, ahol szerinte hasonló lépéssekkel racionalizálni lehetne a város költségvetését, összesen mintegy ötvenet. A legtöbb ezek közül egykori iparvidéken helyezkedik el, közép-nyugaton és észak-keleten, úgy mint Detroit, Philadelphia, Pittsburgh, Baltimore és Memphis.

Ezeken a vidékeken sokhelyütt a 20 százalékot is meghaladja a munkanélküliség, és a lakosság sorra hagyja hátra otthonát, munkát keresve. Flint központjában a Durant Hotel - ami William Durantról, a GM egyik alapítójáról kapta nevét - ma a város hanyatlásának jelképévé vált, hiszen 1973 óta üresen áll.

A szemétszállító autók közül akad, amelyik hetente egy zsákot gyűjt csak be, az utak leromlottak, de egyszerűen kevés a lakos ahhoz, hogy a helyi adókból helyrehozzák, vagy a szolgáltatásokért fizessenek. Ezért a várost csak a lebontás mentheti meg a csődtől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az önkormányzat ezért most potom pénzekért felvásárolja a lakatlan ingatlanokat, melyek közül több mint ezret le is bontottak már, de Kildee szerint további háromezer elbontására lenne szükség.

Kildee szerint sokan talán kishitűnek vélik a lépés miatt, ő azonban ahhoz hasonlította az intézkedést, mint egy túlburjánzott fa lemetszését, ami utána ismét rengeteg termést hozhat.

Címkék: