Nem is áll olyan rosszul a térségünk

Világgazdaság2009. május 8. 08:32

Kevésbé törékeny Kelet-Közép-Európa országainak pénzügyi helyzete, mint ahogyan az az IMF néhány héttel ezelőtt kiadott jelentéséből látszott - ez derült ki a valutaalap bejelentéséből, amely a kiadványban foglalt egyes számok revíziójáról szólt. A Global Financial Stability Report címet viselő anyagban téves számok szerepeltek a térségbeli országok külső adósságállományát illetően, ez elemzők, újságírók és több érintett jegybank részéről tiltakozást váltott ki.


A tévedések nagysága jócskán meghaladta a statisztikai hibahatárt. Csehország esetében az adósság/tartalék mutatót a jelentésben szerepelt 236-ról 89 százalékra volt kénytelen mérsékelni az IMF; Észtország adata 210-ről 132, Ukrajnáé 208-ról 116 százalékra változott. Magyarország vonatkozásában egyelőre nem közölték a revízió eredményét a valutaalap illetékesei, de jelezték, hogy a térség minden államánál átszámolják a közölt eredményeket. A hibát egyébként téves adatbevitellel magyarázták.


Hazánkban a BIS adatai szerint a külső kötelezettségek a 37,74 milliárd dollárra növelt devizatartalékok 87,4 százalékát teszik ki. Ennél Csehország, Lengyelország, sőt Ukrajna és Szerbia is alacsonyabb aránnyal büszkélkedhet, csak Románia, valamint a balti országok állnak rosszabbul. A BIS ugyanakkor csak a vele kapcsolatban lévő bankokkal szembeni tartozásokat tartja nyilván, így az IMF minden bizonnyal magasabb rátát közöl majd.

Címkék:
imf jelentése,