Lehúzza a rolót a Reader's Digest?

Pénzcentrum2009. május 8. 14:02

Egyszerre járja meg a mennyet és a poklot a 87 éve töretlenül működő Reader's Digest. Hiába kapott ugyanis rangos elismerést a lap, a felvásárlásakor keletkezett kétmilliárd dolláros tartozást nehéz lesz ledolgozni. Ha nem lehetetlen.

Hiába vehette át múlt héten Peggy Northrop főszerkesztő a 2009-es National Magazine-díjat a kiváló minőségért, amit a lap képvisel, a tulajdonos vállalat hihetetlen nehézségekkel küzd a fennmaradásért. A 87 éves Reader's Digest, és még vagy 44 másik magazin és honlap kiadója, a Reader's Digest Association több, mint kétmilliárd dollár adósságot halmozott fel.

A társaság tulajdonosi köre két éve változott, amikor egy magán-befektetői csoport a Ripplewood Holdings vezetésével felvásárolta a céget. Azonban nem csak a lap kinézete változott a tulajdonoscserével, de sajnos a pénzügyi helyzete is. Ez idő alatt az adósságok 2,1 milliárd dollárra növekedtek, a tartozásainak minősítése az összegyűrt újságpapíréval egyenlő, a cég mérlege pedig katasztrofális adatokat mutat.

Az utóbbi hónapokban a milliárdos Tim Collins vezette Ripplewood már több forgatókönyvvel is előállt, amivel meg lehetne menteni a vállalatot. Felfogadták a Kirkland & Ellis ügyvédi irodát, valamint a Miller Buckfire pénzügyi tanácsadóit, hogy segítsenek kilábalni a bajból és adjanak ötleteket a Reader's Digest széleskörű pénzügyi és szerkezeti átalakítására. A cég nem tervezi a csődvédelembe vonulást, inkább igyekszik megegyezni a hitelezőkkel. Szóba került az új részvények kibocsátása is, melyből a lejáró tartozásokat lehetne kiegyenlíteni.

Címkék: