Nagy bajba kerülnek az informatikai cégek

Pénzcentrum2009. április 1. 09:45

Nehéz évet zárt a magyar informatikai szektor, bár voltak pozitív eredmények is. Pozitív jelek mutatkoztak az informatikai társadalom építésében, tovább nőtt az internetezők száma és azon belül a széles sávot használók száma is. Ugyanakkor a hazai informatikai kis- és középvállalatok hihetetlen nehéz helyzetbe kerülnek, ha a bankok nem finanszírozzák a fejlődésüket - mondta a Napi Gazdaságnak Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

Az elnök a szervezet működésének értékelésekor jelentős sikernek értékelte, hogy az internetadóként emlegetett kulturális járulék bevezetését ideiglenesen sikerült elhárítani. Másrészt viszont nem sikerült elérni, hogy az informatika és a telekommunikációs szektor közös, kormányzati szintű irányítás alá kerüljön.

Az országban a két területnek jelenleg nincs közös, főosztályvezetői szintnél magasabb államigazgatási képviselete, különösen annak a ténynek az ismeretében, hogy a telekommunikációs iparág a GDP 7-8 százalékát termeli, az informatikával együtt pedig 10 százalék feletti ez az arány.

A válság miatt a piacbővítésnél nagyon nehéz a helyzet. Sajnálatos módon az NFT II. pályázatai másfél-két évet csúsztak, ezért a magyar vállalatok versenyképessége meggyengült. A magyar kis- és közepes vállalkozások szinte teljesen leállították informatikai fejlesztéseiket. Ez nagyon nagy baj, hiszen ezen a területen a magyar cégek eddig is le voltak maradva. E cégek hihetetlenül nehéz helyzetbe fognak kerülni, ha a finanszírozási lánc a bankok nehézségei miatt megszakad. Várhatóan nem fogják tudni a nagyobb projekteket elvállalni vagy akár befejezni sem. Mindezt megfejeli a már-már krónikus körbetartozási mizéria. A magyar kkv-k kilátástalan helyzetbe fognak kerülni

Címkék:
netadó,