Románia lehet a szelek óriása: lekörözik a hollandokat is!

Pénzcentrum2009. március 19. 15:00

Európában a szélerőművek hazájának főként a nyugati országok, így Hollandia és Németország számítanak, azonban a iparági szakértők szerint ez hamarosan megváltozhat, ugyanis újabban Lengyelország, Románia, Csehország kerültek a befektetők érdeklődésének középpontjába!

Kelet-Európa említett országainak földrajzi adottságai, továbbá energiapolitikájuk és támogatási rendszerük egyre több befektető számára világossá teszi, hogy érdemes lehet nyugat-európai és tengerentúli beruházások helyett kelet felé kacsintgatniuk.

Iparági szakértők szerint ugyanis az ezekben az országokban végrehajtott befektetések jóval gyorsabb megtérülést ígérnek most, mint például Németországban, vagy Spanyolországban.

A BusinessGreen.com nevű oldalnak megszólaló Fraser McLachlan, a GCube nevű, szélerőmű projektek biztosításával foglalkozó cég igazgatója, Kelet-Európában óriási potenciált lát ebben az iparágban. Nem véletlen, hogy ők biztosítják azt a romániai projektet is, amely a tervek szerint Európa legnagyobb szélerőmű-farmját hozza majd létre.

McLachlan hozzátette: várhatóan 2011-ig számos hasonló projekt fog a térségben megvalósulni, így nem elképzelhetetlen, hogy öt éven belül Romániáé lesz a vezető szerep ezen a téren, lekörözve Németországot, sőt Hollandiát is. Ebben persze nagy szerepe van az ilyen jellegű projektek állami támogatásának is, ami Romániában most a legattraktívabb az összes többi ország közül.

Címkék: