Kirobbant a botrány a bónuszok miatt az AIG-nál

Pénzcentrum2009. március 18. 13:00

Áll a bál az American International Group (AIG) háza táján, a közvélemény ugyanis fel van háborodva, hogy az összeomlás ellen kapott milliárdokból azokat a dolgozókat jutalmazták, akik a csőd szélére juttatták a vállalatot.

A társaság összesen 200 milliárd dollár segítséget kapott az amerikai államtól, így mostanra a legnagyobb, nyolcvan százalékos tulajdonosa az állam lett. Ezért is kínos, hogy a megmentésre szánt pénzből 165 millió dollárt bónuszokra költött a vállalat, sőt 33,6 millió olyan dolgozókhoz került, akik azóta elhagyták a megroppant társaságot. Még kínosabb, hogy a pénzügyi csoport csaknem minden tagja, 73 fő, egymillió dollár feletti bónuszt kapott fejenként, pedig ők hozták össze azokat a fantasztikusan összetett értékpapírokat, melyek miatt kis híján összeomlott az AIG.

A kínos incidens miatt a törvényhozók és a kormányzat emberei egymásra mutogatnak. Mindenesetre az állami mentőcsomag részeként a cég élére került Edward M. Liddy-t már behívták a Parlament pénzügyi bizottsága elé, hogy beszámoljon arról, hogy is gondolta ő a bónuszok kifizetését. De még több kérdés várhat Timothy F. Geithnerre, aki az államkincstár részéről a 200 milliárdos segélyt és az állami tulajdonátvételt menedzselte. Állítása szerint ugyanis fogalma sem volt a bónuszokról, így nem is tudott ellenük tenni, ám ez a közvélemény szemében legalább olyan bűnös mulasztásnak tűnik, mintha tudott volna róluk.

Címkék: