Akkor mennyi is az infláció?

Pénzcentrum2009. március 11. 09:50

Közzétette a a Központi Statisztikai Hivatal a legfrissebb inflációs adatsorát, amiből meglepő eredmények derültek ki. Legalábbis, ami az idényáras élelmiszerek árát illeti.

A KSH adatai szerint 2009. februárjában az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,0% volt. 2008. februárhoz viszonyítva az árak 3,0%-kal növekedtek. Idén, az első két hónapban, átlagosan 3,1%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A legnagyobb mértékkel egy hónap alatt az idényáras élelmiszerek (mint amilyen a burgonya, a friss zöldség vagy a gyümölcs) árai emelkedtek, 7,7 százalékkal. A KSH adatok szerint azonban éves szinten 6,3 százalékkal csökkentek az árak e területen, ami komoly ellentmondást jelent a felmérésünkkel szemben, melyet kedden tettünk a Lehel téri piacon.

A statisztikák szerint az élelmiszerárak 4,9 százalékos éves szintű emelkedéséért elsősorban a sertéshús (15,5%), valamint a rizs és egyéb hántolmányok (24,4%) jelentős drágulása a felelős - noha a piaci felmérésünkben éppen azt tapasztaltuk, hogy a hús ára nem nőtt jelentősen az elmúlt év folyamán.

Jelentősen nőttek viszont a háztartási energia árai: a 10,8%-os átlagos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 22,6, a távfűtésé 16,3 százalékkal nőtt. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,4%) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. A szolgáltatások esetében bekövetkezett 3,0%-os áremelkedés az átlaggal megegyező volt, ezen belül a szemétszállítás 10,9, a vízdíj 8,9, a csatornadíj 8,0%-kal drágult.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címkék: