Ne hagyja a gyereket túl sokat tévézni, asztma lesz a vége!

Pénzcentrum2009. március 3. 16:00

Azokban a gyermekekben, akik naphosszat a kanapén gubbasztanak a televízió előtt sokkal nagyobb eséllyel fejlődik ki az asztma, mint mozgékonyabb társaikban - derítették ki brit tudósok.

Az eredményeket egy hosszútávú vizsgálat adatai alapján tették közzé, melyben háromezer, 1991-ben és 1992-ben született gyermek légzőszervi egészségét vizsgálták meg időről időre.

Az asztma előfordulásának veszélye három és fél, valamint 11 és fél éves kor között látványosan magasabb volt, mint egyéb életkorokban. A három és fél évesen még makkegészséges gyerekek hat százalékában fejlődött ki a betegség a rá következő nyolc év során.

Közülük azonban megdöbbentően sokan voltak olyanok, akik napi legalább két órát ültek a televízió előtt. A 11 és fél éves tévéfüggő gyerekek körében csaknem kétszer annyian szenvedtek az asztmától, mint a kevesebbet tévézők esetében. Az eredmények megerősítették az orvosokat abban a korábbi hitükben, hogy az ülő életmód és a mozgás hiánya rossz hatással van a légzőrendszer fejlődésére, különösen a tüdőszövetet alkotó simaizmok fejlődésére.

Bár a kutatás a televíziózást tette meg felelősnek a gyermekekben kialakuló asztmáért, természetesen a túl sok számítógépezés, illetve egyáltalán a tunyaság sem tesz jót a légzőrendszernek. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az elhízás és az asztma között már régóta felfedezték az összefüggést, márpedig a keveset mozgó fiatalok nagy része a túlsúllyal is küzd.

Címkék: