Sokszorosára nőhet az SMS-ek száma - vajon miért?

Világgazdaság2009. február 26. 09:30

A mobiliparág szereplői a globális válsághelyzet ellenére a következő 12 hónapban erőteljes növekedéssel számolnak a szöveges üzenetek és általában az adatátvitel piacán.

A optimista előrejelzést a fejlett adatszolgáltatások egyre szélesebb körű alkalmazására, az úgynevezett okos telefonok számának növekedésére alapozzák. Ugyanakkor a mobilos fizetési megoldások terjedésére is számítanak- főként a fejlődő világ országaiban.

Elemzések szerint a mobil-adatforgalom a következő öt évben nem kevesebb mint hatvanszorosára nő. Az előrejelzés -a mobilinternet fejlődése és terjedése miatt - 2008-2013 között a vezeték nélküli adatkommunikáció éves növekedési rátáját 131 százalékra becsüli.

Az adatátvitel növekedése nemcsak az újfajta alkalmazások miatt lehetséges, hanem az iparág számára a legnagyobb sikert hozó SMS-ek miatt is. A digitális mobilkorszak hajnalán született technológiától saját fejlesztői sem reméltek ekkora sikert. A szolgáltatók bevételének ma négyötödét a hagyományos hangforgalom adja, a fennmaradó 20 százalékot viszont majdnem teljes egészében a szöveges üzenetek generálják.

Egy tanulmány szerint a szolgáltatók háromnegyede hatalmas üzletet lát a közösségi oldalak mobilra ültetésében is. Bár sokan még komoly fenntartásokkal fogadják a mobilreklámozás lehetőségét, a szolgáltatók egyharmada szerint ez is jelentős bevételi forrást jelenthet.

Címkék: