Túlsúlyos a magyarok többsége, kevesen fogyókúráznak

Pénzcentrum2009. február 17. 18:00

A magyarok 56 százaléka tartja magát többé-kevésbé túlsúlyosnak, ugyanakkor 18 százalék próbálkozik fogyással, ami Európában messze a legalacsonyabb arány. Legtöbben étkezési szokásaikon változtatnak, hogy megszabaduljanak fölöslegesnek gondolt kilóiktól.

A Nielsen piackutató vállalat 52 országban végzett felmérése szerint globálisan a megkérdezettek 50, Európában 55 százaléka tartja magát valamilyen mértékben túlsúlyosnak. Fogyni a világátlag 50 százaléka akart a megkérdezés időpontjában, míg az európaiak 47 százaléka.

Közülük a legtöbben egészségesebb étrenddel vagy testmozgással igyekeznek elérni céljukat. Diétás tablettákkal vagy szeletekkel, esetleg italkeverékekkel az érintett európaiak 6, míg a magyarok 16 százaléka próbálkozik.

Az egészségesebben étkező magyarok közül legtöbben a csokoládé, cukor, valamint a zsíros ételek fogyasztását korlátozzák. A többi európai ország válaszadóihoz képest meglepően sok magyar mondta, hogy valamilyen diétás módszert használ.

Kisebb-nagyobb rendszerességgel - saját bevallása szerint- a magyarok 93 százaléka végez testmozgást, ezzel Európában a második helyen állunk. Igaz, a magyarok általában ritkán mozognak: a megkérdezettek közül minden harmadik szokott sétálni, és minden tizedik tornázik rendszeresen. A futók vagy kocogók aránya 8, a csapatsportot űzőké és aerobic edzésre járóké 6-6 százalék. Az úszást, jógát, a teniszezést, pingpongozást, tollaslabdázást vagy a squasht 4-4 százalék nevezte meg.

Címkék: