Ne féljen a balesetektől: teljesen üresek a sípályák!

Pénzcentrum2009. február 17. 05:55

Évek óta nem tapasztaltak az európai sípályákon olyan kimagasló minőségű havat, mint idén, a szezon mégis messze elmarad a várakozásoktól. Az alpesi szálláshelyek legtöbbje tele van üres szobákkal, a pályák alacsony kihasználtsággal üzemelnek, rosszul fogynak a felszerelések, és sok utazási irodáknak sem ez lesz a legjobb éve.

"Sohasem volt még ilyen rossz a helyzet" - nyilatkozta a napokban Julia Beldam, egy svájci panzió vezetője. "Az apartmanjaink felét is alig tudtuk kiadni, pedig máskor már ősszel elfogy minden szabad helyünk." -tette hozzá keserűen.

Európa teljes, téli sportokra épülő ipara válságban van. Nem csak a szállodák, de a síoktatók, az éttermek, a felszerelésgyártó-és forgalmazó cégek, és sok utazási iroda is megszenvedi a válságot.

Idén azonban -az elmúlt évekkel szemben- az időjáráson nem múlik semmi. A hó kitartóan hull, az Alpokban jelenleg is alig van olyan komolyabb pálya, ahol 100 cm alatti lenne a vastagsága. A helyzet a Tátrában sem rosszabb, 60 centiméternyi havat szinte minden szlovák vagy lengyel pályán találhatunk.

Az egész világon végigsöprő gazdasági válság természetesen a turizmust, így a síutakat sem hagyja érintetlenül. Nem csak az a baj, hogy nőnek az árak, és az embereknek egyre kevesebb az erre szánt pénze, de sokan attól félnek, ha megsérülnek, munkájukat is elveszthetik.

Néptelen pályák, üres szállodák

Erőteljes visszaesést tapasztalnak a látogatók számában az Alpok síparadicsomai: gyakorlatilag mindenhol kevesebb a vendég, félházzal üzemelnek a szállodák, jelentősen csökkent az éttermek, szórakozóhelyek forgalma. A szálláshelyek egyre nagyobb akciókkal próbálják becsábítani a vendéget: leértékelések, két éjszaka egy áráért, ajándék étkezés, és hasonló kedvezmények szerepelnek az ajánlatok között.

Ausztria egyik legnépszerűbb téli üdülőhelyén, a Salzburgtól 70 km-re fekvő Gasteinertal síközpontban például 50-70 százalékkal esett vissza a szállodák és vendéglátóhelyek forgalma. A Pénzcentrum információi szerint míg tavaly a kisebb szállodákat is naponta 50-60 érdeklődő kereste, az idei szezonra ez a szám napi 8-10 főre csökkent. A bevétel nagy részét a korábban (akár már 2 éve) lefoglalt csoportos utak képezik, a legnagyobb szállodák is ezekkel a foglalásokkal próbálják meg átvészelni a nehézségeket. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a kiváló minőségű pályákat egyre messzebbről, például Svédországból, Norvégiából, sőt, Romániából is keresik.

A hazai utazási irodáknak sem kedvez a gazdasági helyzet. A sí-és snowboard utakra specializálódott INTERSÍ Utazási Irodánál 15-20 százalékos visszaesést tapasztalnak, pedig szeptemberig még jól alakultak a foglalások. Ráadásul egyre többen keresik a rövidebb, 3- éjszakás utakat, sokan még Franciaországig is hajlandóak ezekért elmenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Vista-nál ugyanakkor nem ilyen borúlátóak. Az egyik legnagyobb magyar utazási iroda a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta, hogy nem tapasztalnak forgalomcsökkenést: az ausztriai foglalások kimondottan jól teljesítettek januárban.

Sífelszerelés: csökkenő eladás, több bérlés

A 2007/2008-as szezonban a kevés és rossz minőségű hó jelentett óriási gondot, de Ausztria egyik legnagyobb sportszerforgalmazója az Intersport szerint idén még a tavalyinál is kevesebb lécet tudnak majd eladni. A szezon kezdete óta, tavaly szeptember és idén február eleje között tíz százalékkal kevesebb lécet és snowboardot értékesítettek az áruházakban.

A sporteszközök kölcsönzésénél azonban egyfajta stagnálás mutatkozik. A Sí-Ker kölcsönző és szerviz munkatársai szerint nincs jelentős különbség forgalmukban a tavalyi évadhoz képest.

Most érdemes utazni!

A jelenlegi helyzetből kiindulva a téli sportok szerelmesei számára minden adott ahhoz, hogy most hódítsák meg a hegyeket: kiváló a hó minősége, van elég hely a pályákon, nem csak szabad szoba, hanem különböző akciók is várják őket a szállodákban. Ráadásul akinek nincs felszerelése, az most, a szezon második felében jelentős kedvezményekkel vásárolhat lecet és ruházatot egyaránt.

Címkék: