Elkeseredetten küzdenek a mobiltelefonok gyártói

Pénzcentrum2009. február 17. 14:00

A távközlési iparág vezetői a napokban találkoznak Barcelonában, a Mobile World Congress nevű nemzetközi seregszemlén. Az idei rendezvény a korábbiakhoz képest is rendkívüli fontossággal bír: a mobil telekommunikáció még sohasem szembesült a mostanihoz hasonló krízissel, de a vezetők nem veszítik el hitüket a technológia fejlődésében.

Ha egy mondatban kellene összefoglalni az idei MWC üzenetét, az így hangzana: "A harc folytatódik." Természetesen a mobil kommunikációs iparág barcelonai összejövetelét is a gazdasági világválság tartja lázban, közben azonban a legnagyobb piaci szereplők sorra mutatják be új fejlesztéseiket.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója -aki a Windows mobil operációs rendszerét prezentálta- úgy fogalmazott: "Bármi is történjék a gazdasággal, semmi sem állíthatja le a technológia fejlődését!"

A helyzetet azonban nehezíti, hogy folyamatosan érkeznek a hírek az újabb és újabb elbocsátásokról: legutóbb épp a legnagyobb gyártó, a Nokia jelentette be, hogy Finnországban csökkenti dolgozói létszámát.

Az tehát nem kérdés, hogy a konferencián részt vevő cégek is aggódnak a globális recesszió miatt: az Ericsson vezetője, Carl- Henric Svanberg szerint irreális lenne azt gondolni, hogy pont ez a szektor marad ki a válságból. Ugyanakkor a svéd cégnek egyelőre nincs oka panaszra: az Ericsson eddig még nem érezte meg a válságot, ráadásul egyre nő a vezeték nélküli hálózatok száma, ez pedig számukra új piaci lehetőségeket jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A válság várhatóan két irányban hat igazán az üzletágra. Egyrészt csökkenhetnek a telefonok -főleg a prémium készülékek- árai, így azok már a középkategóriájú vásárlók számára is elérhetőbbek lesznek. Másrészt pedig a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy környezetbarát működésű sőt, újrahasznosított anyagokból gyártott telefonokat dobjanak piacra.

Az idei trendek azt mutatják, hogy a piac továbbra is a hihetetlenül sikeres iPhone irányába mozog: a legtöbb gyártó megpróbál úgynevezett smartphone stílusban és felszereléssel piacra dobni készülékeit. Egyre több lesz az érintőképernyős modell, sokukon pedig Microsoft Windows operációs rendszer fut majd.

Címkék: