Vészhelyzet a kórházakban

Világgazdaság2009. február 16. 08:00

Akár szerződést is bonthat a kórházakkal az egészségpénztár, ha nem pótolják a gyógyítási feltételekben fennálló hiányosságokat. Ennek érdekében szerezzenek orvost és szakdolgozót, pályázzanak uniós forrásokra a kórházak - hívta fel a figyelmet a Magyar Kórházszövetség.

A tisztiorvosi szolgálat komplex ellenőrzése során több osztály munkáját visszaminősítette, felfüggesztette a munkát. Várható volt a vizsgálat, hiszen a tavaly módosított törvények előírják, hogy európai szintre kell emelni a hazai gyógyító munkát. Arra is számítani kell: ha az ellenőrzésekről készült jegyzőkönyvekben előírt határidőre nem pótolják a hiányosságokat, úgy a regionális egészségbiztosítási pénztárak kezdeményezhetik az érintett osztályok finanszírozási szerződéseinek a felmondását. Ez pedig a tb-től kapott bevételkiesés miatt veszélyeztetheti a kórház egészének működését. Ám a betegellátás nem csorbul, ugyanis más, megfelelő körülmények között működő intézményekbe utalják őket.

Az egészségpolitika arra számít, hogy az intézményi menedzsment és a tulajdonos önkormányzatok a területükön élők valódi szükségleteihez igazítják a kapacitásokat. Így fejlesztik a szakrendelői ellátást, az egynapos sebészetet, ápolási intézetekké alakítják a kórházakat, hiszen ezekre van igény.

Címkék: