Jócskán felugrik az infláció az év végére

Pénzcentrum2009. február 11. 12:15

Az év elején folytatódott az, ami tavaly az utolsó hónapokban megkezdődött: jelentősen csökkent az infláció. Legalábbis egységesen így gondolják azok piaci szakértők, akik a Portfolio.hu felmérésében részt vettek. Az elemzők szerint azonban az adóátalakítási lépések alaposan megdobják az árindexet: év égére 4 százalék felett lehet az egy évre visszatekintő drágulás.

Januárban a szakértők szerint 3,1 százalékos lehetett az infláció Magyarországon, vagyis a decemberi 3,5 százalékról tovább csökkent a pénzromlás üteme. A mérséklődés oka viszonylag egyértelmű: az energiahordozók és az élelmiszerek árának alakulása - éves összevetésben - továbbra is jelentős technikai infláció-csökkentő tényező.

Ennek ellenére a piac látványos egysége meglepőnek mondható. Az előrejelzések szűk sávban, mindössze 3-3,3 százalék között találhatók, ami egy "nyugis" hónapban megszokott szórásnak mondható. Márpedig a nyugalom biztosan nem volt jellemző a januárra. Eleve ekkor születik a legtöbb árdöntés, ami jelentős bizonytalanságot visz az előrejelzésekbe. További nehézséget jelent a gazdasági visszaesés árakra gyakorolt hatásának, illetve a forintgyengülés következményeinek felmérése.

A cikk a portfolio.hu oldalán folytatódik.

Címkék: