Jószomszédi iszony: Szlovénia nem akarja Horvátországot az EU-ban látni!

Pénzcentrum2009. január 15. 12:00

A legújabb felmérések szerint a szlovének csaknem fele menne el szavazni arra a kérdésre, hogy felvegye-e az Európai Unió Horvátországot a tagjai sorába. A válaszadók többsége elutasítaná a szomszédokat.

A horvát Globus hetilap által múlt hét végén készített interjúkban 712 embert kérdeztek meg. A válaszadók 48,2 százaléka menne el egy esetleges népszavazásra, 31,5 százalék válaszolt nemmel. A megkérdezettek 47,5 százaléka ellenezte Horvátország felvételét az Európai Unióba, 36,8 százaléka pedig támogatta azt.

A kérdés azért is igen fontos, mert Szlovénia évek óta fenyegeti a népszavazás adu ászával az Unióba igyekvő Horvátországot, ha nem sikerül rendezni a vitás határkérdéseket, amelyek a dél-szláv háború kirobbanása óta fennállnak a két ország között. Ljubljana azzal vádolja Horvátországot, hogy nem-legitim módon birtokol egy darabot az adriai partszakaszból a szlovén Piran falu közelében. Ezzel szemben Zágráb minden lehetséges fórumon azt hangoztatta, hogy aláveti magát a Nemzetközi Bíróság döntésének a kérdésben, bármi is legyen az.

Horvátország ezen felül visszautasította azokat a vádakat is, melyek szerint akadályoznák a szlovén hajók nemzetközi vizekre való kihajózását. Ám ha a tengeri kérdés tisztázódik is, a két ország közt még mindig fennáll némi területi vita a határ keleti végén, a közös magyar határ térségében.

A vita egyébként az utóbbi időben annyira elmérgesedett, hogy az nemzetközi fórumokon is feltűnt: Szlovénia például ahol lehet keresztbe tett a Horvátország és az Európai Unió közti csatlakozási tárgyalásoknak. Az EU elnökségét aktuálisan betöltő Csehország is fellépett a minél hamarabbi rendezés érdekében: Mirek Topolanek miniszterelnök személyes közbenjárását is felajánlotta, hátha ezzel gyorsabban oszlik el a fagyos levegő a Balkán észak-nyugati térségében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vissza a főoldalra!

Címkék: