Betiltják az áramzabáló plazmatévéket!

Pénzcentrum2009. január 14. 10:00

Az Európai Unió folytatja a klímaváltozás elleni küzdelmét, a hagyományos izzókat követően ezúttal a pazarló plazmatévéket vették célba. A televíziókra vonatkozó, tavasszal életbe lépő szabályozás szerint meghatározott energiafogyasztási kvótáknak a plazmatévék többsége nem felel meg.

A károsanyag-kibocsátás csökkentését megcélzó intézkedés az Európai Unió területén egységesen lép érvénybe. A rendelet szerint fokozatosan kell kivonni a forgalomból azokat a készüléket, melyek nem felelnek meg az új fogyasztásra vonatkozó határértékeknek.

Számítások szerint egy 106 centiméteres képátmérőjű plazmatévé működés közben 277 watt áramot eszik, míg egy hasonló méretű LCD csak 180 wattot. Bár a lapostévék készenléti állapotban alig fogyasztanak, bekapcsolt állapotban négyszer akkora az energiaigényük, mint egy hagyományos készüléknek.

Az unió szerint a szénalapú energiafelhasználás csökkentésében egyre nagyobb szerepet kell vállalni a háztartásoknak. Az otthonokban található készülékek nagyságrendekkel több áramot fogyasztanak, mint akár csak egy-két évtizeddel ezelőtt.

Szakértők szerint a rendelet hatályba lépése nem jelenti a plazmatévék eltűnését, sokkal inkább a hatékonyabb készülékek előállítására ösztönzi majd a gyártókat. Az átálláshoz kapcsolódó kezdeti nehézségek gondot okozhatnak a gyáraknak, de a döntés önmagában üdvözlendő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Számos plazatévét és LCD készüléket vetettek már össze, melyekből megállapítható, hogy mindkét technológiának megvannak az előnyei és a hátrányai. Ezek közül mindig is döntő szereppel bírt a készülékek áramfogyasztása.

Vissza a főoldalra!

Címkék: