Túlzásokba esett a Tesco: már a hatóság is nyomoz utána!

Pénzcentrum2009. január 7. 05:38

Elképesztő akciós ajánlatokkal csalogatta be a Tesco a vevőket az áruházaiba, az igényeiket kielégíteni azonban már nem tudta: úgy tűnik a rendkívül olcsón kínált italokból valójában nem is került a polcokra egy árva üveggel sem. Hogy az áruházlánc magatartása valóban a fogyasztóvédelmi törvénybe ütközött-e, most vizsgálják a brit hatóságok.

Az illetékes hatóságok fogdmegjei azután indították meg a nyomozást, hogy az egyik munkáspárti képviselőnő, Rosie Cooper kifakadt a brit alsóházban az áruházlánc ellen. Állítása szerint a Tesco reklámjának megfelelően 8 fontért (mintegy 2300 forintért) szeretett volna egy üveg Baileys-t venni, ám három áruházat is meglátogatott és egyben sem talált.

A felháborodott képviselőnő a cég ügyfélszolgálatát is felkereste, ahol azt a tájékoztatást kapta: minden áruházba kellett, hogy jusson valamennyi az akciós italokból, de nem túl sok. Cooper szerint az arrogáns cég viselkedése kimeríti a "beetető reklámozás" fogalmát, márpedig azt 2008 májusa óta tiltja a fogyasztóvédelmi törvény.

A Tesco szóvivője szerint azonban egyáltalán nem beetetésről volt szó, csupán szokatlanul sikeres volt az akció és a karácsony előtti rohamban hamar kifogytak a készletekből. Mindez azonban csak átmeneti jelenség és a boltok hamar újra megtelnek akciós italokkal. Szó sincs arról, hogy birkának néznék a vásárlóikat, vagy hogy csak a becsalogatásukról szólt volna az egész akció. (A parlamenti képviselő egy másik akciót is kifogásolt, nevezetesen, hogy a Jacob's Creek bor üvegjét 3 fontért reklámozta az áruházlánc, azonban a boltokban csak 6 fontért volt kapható.)

A Liverpool Trading Standards Office sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az Independentnek, vajon indított-e eljárást a Tesco ellen, az Advertising Standards Authority azonban bizonyosan igen. Utánajárnak azoknak a vádaknak is, melyek szerint a Tesco nem volt hajlandó levenni az akció reklámjait az után sem, hogy nyilvánvalóvá vált, nincsen raktáron semmilyen, a plakátokon látható termék.

Címkék:
munkáspárt,