Így ügyeskednek újabban a magyar munkahelyek: egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel

Pénzcentrum2023. december 14. 14:27

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 775 ezer üzleti bankkártya van forgalomban Magyarországon, ami a vállalkozások 713 ezres számát (KSH, 2022) figyelembe véve azt jelenti, hogy penetráció tekintetében jól áll a hazai piac. A magyar vállalkozások azonban támogatást várnak abban a tekintetben, hogy hogyan aknázhatnák ki a lehetőségeiket a lehető legjobban a digitalizáció segítségével, miközben csökkentik a költségeiket. A Mastercard ebben szeretne segíteni a Business Bonus programmal, melyet a kis- és középvállalati szegmens számára indít.

Az üzleti kártyák használata jelentősen eltér a lakossági kártyákétól. Az egy üzleti kártyára jutó éves forgalom a lakossági kártyák éves forgalmának a duplája, ugyanakkor a készpénzfelvétel aránya jóval magasabb az üzleti kártyák esetében. Ennek egyik oka, hogy a mikrovállalkozások jellemzően a lakossági kártyájukat használják mindennapi kiadásaik során, illetve a vállalkozások jelentős költségeket átutalással rendeznek.

Mindezek mellett is jól látható, hogy a kártyahasználati trend pozitív változást mutat: míg négy évvel ezelőtt a teljes üzleti kártyás forgalom csupán 22%-a volt kártyás vásárlás (78% készpénzfelvétel), addig 2023-ban ez az arány már 64% készpénzfelvételre csökkent.

„Úgy látjuk, hogy a magyar vállalkozások sikerében továbbra is a digitális érettség lehet az egyik kulcskérdés. Ez természetesen nem csak a fizetési szokásaikat érinti, hanem azt is, hogy mennyire aktívak online, rendelkeznek-e webshoppal, jelen vannak-e a közösségi médiában, valamint mennyire digitalizáltak a napi pénzügyeik. Ebben sajnos Magyarország még mindig elmarad az EU-s átlagtól és fontos iparági feladat, hogy közösen segítsük a fejlődésüket. Ez nem csak az ő érdekük, hanem a teljes gazdaságot tekintve stratégiai jelentőségű kérdés – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Címkék:
vállalkozás, magyar, forgalom, üzlet, készpénzfelvétel, vállalatok, üzletek, vállalkozások,