Csendesednek itthon a termelői árak az iparban: meglátjuk mi sül ki belőle

Pénzcentrum2023. november 30. 13:33

2023 októberében az ipari termelői árak átlagosan 6,6%-kal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 0,4%-kal emelkedtek, az exportértékesítéséi 9,9%-kal csökkentek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak még meghaladták az egy évvel korábbi szintet, miközben az exportértékesítési árak már jelentősen elmaradtak attól. Az ipari termelői árak alakulásában a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva mind a belföldi értékesítési árak, mind az exportértékesítési árak 0,6%-kal mérséklődtek, így az ipari termelői árak is összességében 0,6%-kal csökkentek.

2023 októberében a 2022. októberihez képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 0,4%-kal növekedtek, ezen belül a 65%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,7%-kal csökkentek, míg a 30%-os súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,4%-os volt az emelkedés. Az élelmiszeripar értékesítési árai lényegében nem változtak (+0,1%).

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 1,5%-kal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 3,5%, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,1%-kal nőttek az árak. Az ipari exportértékesítési árak 9,9%-kal csökkentek, ezen belül a 90%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 4,5, a 9,8%-os súlyú energiaiparban 51,3%-kal voltak alacsonyabbak az árak.

2023. január–októberben a 2022. január–októberihez képest a belföldi értékesítés árai 31,0, az exportértékesítéséi 0,9%-kal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 10,8%-kal voltak magasabbak.

Címkék:
vállalkozás, árak, értékesítés, termelők, ipar, élelmiszeripar,