Még az ág is húzza a magyar vállalatokat: ilyen körülmények között nehéz helytállniuk

Pénzcentrum2023. szeptember 27. 15:31

A magas infláció, az elszabadult energiaárak, az emelkedő költségek és a szomszédunkban dúló háború okozta piaci zavarok miatt hónapok óta nehezített pályán kell jól teljesíteniük a hazai vállalkozásoknak, amelyek döntő többsége üzleti stratégiája átgondolásával, új lehetőségek felkutatásával reagált a kialakult helyzetre. A bizonytalanságok miatt felértékelődtek a cégek fenntartható működését támogató, a váratlan események kezelését szolgáló megoldások. 

Magyarországon a KSH legfrissebb adatai szerint 2023 augusztusában csaknem 519 ezer társas vállalkozás működött, ami szinte megegyezik a megelőző hónap adatával, míg az önálló vállalkozók száma, enyhe növekedést követően, meghaladta az 1 millió 315 ezer főt. Az előző év hasonló időszakához viszonyítva a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók aránya 2023 szeptemberében a járások több mint felében (57%) csökkent, országos átlagban elérte a 15 százalékot. Az ország gazdasági szerkezetéből adódóan a legtöbb társas vállalkozás a fővárosban és a környékén működik, számuk a Közép-Magyarország nagyrégióban megközelíti a 290 ezret, ezt követi Kelet-Magyarország 118 ezerrel, illetve az ország nyugati fele 112 ezerrel. Az önálló vállalkozóknál máshogyan alakul a sorrend.

A KSH adatai alapján a legtöbben (546 ezer) az ország keleti felében választották ezt a működési formát, a második helyen Nyugat-Magyarország áll (393 ezer), éppen csak megelőzve a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország nagyrégiót (372 ezer). A hazai társas vállalkozások többsége, 57 százaléka 1 és 9 közötti létszámmal dolgozik, a 250-nél több embert foglalkoztató vállalatok aránya ehhez képest elenyésző, 0,2 százalék körüli.

Biztosítási védelem a vállalkozások kulcsembereinek

Az OTP Bank 2021-ben bevezetett terméke, a Vállalkozói Védelmező személybiztosítás a gazdaság gerincét adó vállalkozások vezetőinek, kulcsembereinek kínál élet és balesetbiztosítási védelmet az év minden napján, a világ szinte minden szegletében. A konstrukció a hitelintézetnél vezetett vállalkozói bankszámla csomagok 98 százaléka mellé igényelhető, a céges számla felett rendelkezők közül bárkire megköthető. A díj és az azt terhelő adó a választott adózási formától függően költségként elszámolható.

„Nagyságrendileg 18 ezer Vállalkozói Védelmező személybiztosítást kötöttek ügyfeleink a 2021. júliusi indulás óta, a tavaly májusban bevezetett, 20 millió forint összegű életbiztosítási szolgáltatást  tartalmazó Extra csomag értékesítési arányát tekintve minden ötödik választja a legmagasabb színtű védelmet. Az igénylők többsége, körülbelül 70 százaléka kft.-ként,  10 százaléka betéti társaságként működik, az egyéni vállalkozók aránya 20 százalékos, de részvénytársaságok is jelentkeztek, hogy megkössék ezt a biztosítást a cégvezetőre. Az adatok azt mutatják, hogy a működési formától függetlenül minden típusú vállalkozás megtalálja a konstrukcióval a számítását, ha kulcsembereinek védelemre van szükségük” – mondja Budai József, az OTP Bank Bankbiztosítási Főosztályvezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztosítást igénylők többsége a klasszikus kisvállalkozások közé tartozik, 100 millió forint körüli átlagos éves árbevétellel. Túlnyomó részük az építőiparban, a közúti áruszállításban, fuvarozásban, valamint a kiskereskedelemben, vagyis azokban az ágazatokban tevékenykedik, amelyek kiemelten megszenvedik a jelenlegi gazdasági nehézségeket.

„A jelenlegi helyzetben egyre több vállalkozó keresi fel a Bank fiókjait és kér tanácsot, akár egy hitelfelvételnél, akár a mindennapi bankolással kapcsolatban. Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre, segítenek feltérképezni és megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek a lehető legjobban támogatják őket a döntéshozatalban, rövid és hosszabb távú céljaik elérésében” – mondja Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói területének vezetője.

Címkék:
vállalkozás, bank, otp, magyarország, millió, ország, hazai, vállalkozók, vállalkozások,