Egyre pesszimistábbak ezek a magyar munkahelyek: mikor lehetnek jobbak a kilátások?

Pénzcentrum2023. szeptember 18. 22:01

A 2023. júliusi adatfelvétel eredményei szerint 2023 áprilisához képest a Negyedéves Konjunktúramutató +25-ről +17 pontra csökkent. A 2022 októberétől kezdődő javuló tendenciát követően a vállalkozások helyzetértékelése számottevő visszaesést mutat, a 2022. októberi mélyponthoz képest azonban jelenleg is 7 ponttal magasabb érték tapasztalható.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésében 350 cégvezető véleményét kérdezték cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól. A GVI konjunktúravizsgálatának célja a vállalatvezetők aktuális, rövid távú üzleti várakozásainak feltérképezése, amely a vállalkozók számára az adatfelvétel idején rendelkezésre álló információkra, szubjektív helyzetértékelésükre támaszkodik.

A hazai vállalkozások helyzetértékelése növekvő mértékben bizonytalan, széttartó. A Bizonytalansági Mutató mostani értéke (43 pont) a 2022. július–októberi időszak, valamint a 2021. januári adatok mellett a járványt megelőzően a 2012. október–2013. januári időszakban tapasztalt értékeknek feleltethető meg leginkább.

A vállalkozások vezetői a jelenlegi és a várható jövedelmezőség kivételével pesszimistábban ítélik meg a vizsgált szempontokat a 2023. áprilisi szinthez viszonyítva. Az előző negyedévhez képest a legnagyobb mértékű (23 pontos) romlás az elmúlt féléves termelési szint megítélésében tapasztalható és szintén jelentős mértékű (21 pontos) csökkenés történt a várható termelési szint értékelése szempontjából is.

Az előző év azonos időszakához képest az elmúlt féléves termelési szint (33 ponttal), a jelenlegi rendelésállomány (27 ponttal), a várható termelési szint (21 ponttal), a várható létszám (10 ponttal) és a beruházások várható szintje (7 ponttal) esetén negatívabb a vállalatok jelenlegi helyzetértékelése, a többi mutató esetén pozitívabb. A leginkább kiemelkedő mértékben (25 ponttal) a várható jövedelmezőség megítélése javult az egy évvel ezelőtti időszakhoz viszonyítva.

Címkék:
vállalkozás, felmérés, mkik, üzlet, termelés, üzletek, vállalkozások, bizonytalanság, konjunktúra, magyar kereskedelmi és iparkamara,