Fontos változás élesedik a hazai büfékben, halsütőknél: erről minden nyaralónak tudnia kell

Pénzcentrum2023. május 16. 18:15

Július 1-jétől a büféknek, éttermeknek, kávézóknak, cukrászdáknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek és a gyorséttermeknek is valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, hogy miből mennyit adtak el pontosan. Az adatokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) kell benyújtani, de egyúttal látni fogja őket az adóhatóság és a statisztikai hivatal is – írta meg a Telex.

Július 1-jétől valós időben kell beszolgáltatniuk az adatokat az éttermeknek, büféknek, kávézóknak, cukrászdáknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek és a gyorséttermeknek arról, hogy miből mennyit adtak el. Az adatokat az NTAK-nak kell benyújtani, azonban egyúttal a NAV és a KSH is látni fogja azokat.

Bár elméletben a digitalizáció korában ez könnyen megy, azonban a Diósdi Halsütöde üzemeltetője szerint ezt lehetetlen megvalósítani.

Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban

– panaszolta el a halsütöde üzemeltetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az intézkedések célja egyébként az lenne, hogy a statisztikai adatok alapján láthatóbbá váljon a turisztikai térségek, települések teljesítménye, illetve a naprakész információk alapján jobban lehessen fejleszteni az ágazatot és fehérebbé váljon a szektor.

Címkék:
vállalkozás, változás, fogyasztás, adatok, változások, július, éttermek,