Adócsalókat buktatott le a NAV: csaknem 10 millió forintot „felejtettek el” befizetni

MTI2023. január 10. 21:32

Az adóhatóság csaknem 10 millió forintos adófizetési kötelezettséget állapított meg egy vállalkozásnál, ahol szinte kizárólag 5 százalékos áfatartalmú nyugtát adtak ki a vásárlóiknak a 27 százalékos helyett – írta meg az MTI.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csaknem 10 millió forintos adófizetési kötelezettséget állapított meg egy vállalkozásnál, amely szinte kizárólag 5 százalékos áfatartalmú nyugtát adott a vásárlóinak a 27 százalékos helyett. Kiemelték, hogy az adóhatóság kockázatelemzői folyamatosan ellenőrzik az online pénztárgépek és az online számla rendszer adatait, így bukkantak arra a kistelepülésen működő vállalkozásra, amelytől a beérkező számlaadatok nem mutattak sem beruházást, sem eszközbeszerzést, ennek ellenére a beadott bevallásban kimagasló volt a visszaigényelt adó összege.

 Az online pénztárgép adatai, illetve az adóbevallás pedig egyaránt azt mutatta, hogy nagy volt az 5 százalékos adókulccsal számolt termékértékesítés, és a NAV-ellenőrök a próbavásárláskor szintén 5 százalékos áfatartalmú nyugtát kaptak. A magánakcióval pedig az adózó csaknem 10 millió forintnyi adókülönbözetet halmozott el, azonban nem várta meg az ellenőrzés kiterjesztését, azonnal javította a hibás bevallásokat.

Címkék:
NAV, adóhatóság, adó, online pénztárgép, online, millió,