Teljes a napelemstop: már a vállalatok sem építhetnek erőműveket Magyarországon

Pénzcentrum2022. november 14. 09:36

Csak a jéghegy csúcsa volt a kormány lakossági napelemrendelete, a vállalati szektor már nyár óta nem kap engedélyt egyetlen új napelemes-rendszer építésére sem – számolt be a 24.hu.

Nagy port kavart a kormány lakossági napelemes rendszerek telepítését szabályozó októberi rendelet, amiben megtiltották a betáplálást lehetőségét a háztartási méretű kiserőművek esetében. Ezzel pedig a befektetés megtérülési ideje a legjobb esetben is 42 évre növekedett a korábbi 10-ről.

A vállalati szektorban viszont már egészen más a helyzet: az előírások egy olyan útvesztőt hoztak létre júliusra, hogy gyakorlatilag lehetetlenné vált a napelemes rendszerek engedélyeztetése. Ez pedig óriási probléma, hiszen a vállalati szektor nem rezsicsökkentett áron kapja az áramot, így ez egy jó lehetőség volt arra, hogy a cégek tudjanak számolni előre az energiaköltségeikkel.

A napelemes rendszereknél háromféle kategória létezik: a kereskedelmi célú erőművek, az ipari fogyasztáscsökkentő erőművek és a lakossági, háztartási méretű napelemes erőművek.

Kereskedelmi célú napelemes erőműveket 2021 áprilisa óta nem lehet engedélyeztetni Magyarországon, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) azóta nem ad ki csatlakozási jogosultságot a számukra. Az illetékesek arra hivatkoztak, hogy az aktuális szabad kapacitásokról egyelőre nem írt ki tendert a rendszerirányító, s ezt csak a jövőben fogja megtenni

– mondta el Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke. Hozzátette, hogy mindezek mellett a kapacitástendert azonban többször elhalasztották 2021 áprilisa óta: először augusztusra, majd decemberre napolták el, végül idén májusban hirdették ki 0 kilowatt kapacitással.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ráadásul július 15. óta az ipari fogyasztáscsökkentő napelemes erőművek engedélyezése is akadályba ütközik. Ekkor lépett ugyanis hatályba a Mavir 28. számú üzemi szabályozása, amely az 50 kilowattpeak (kWp) feletti méretű naperőművek számára előírja, hogy kiegyenlítőenergia-szabályozási képeségekkel (úgynevezett aFRR-rel) kell rendelkezniük. Mindezek mellett pedig a beépített teljesítmény 30 százalékának megfelelő le-felszabályozási rendszerkapacitásról kell gondoskodniuk a cégeknek akkumulátorokkal vagy egyéb eszközökkel. Ez pedig körülbelül 30-40 százalékkal drágítja a beruházást, amivel szinte teljesen ellehetetlenítik azt.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címkék:
napelem, magyar, magyarok, megújuló energia, energetikai felújítás, energetikai korszerűsítés, megújuló energiaforrás, napelemstop,