Sürgősen lépni kell a magyar építőiparban: komoly baj lehet, ha ezen nem változtatnak

Pénzcentrum2022. május 31. 09:44

Mindenfajta képesítés és tapasztalat nélkül lehet jelenleg munkát vállalni bizonyos szakmákban, aminek a Világgazdaság cikke szerint az építőipar színvonala látja kárát. Az érdekvédők szerint az egyetlen megoldás, ha a maiaknál sokkal szigorúbb szabályokat vezetnének be.

2008-ban, a válság után rengetegen döntöttek úgy., hogy elhagyják az építőipart: azonban a hiányzó munkaerőt a legtöbb esetben nem sikerült olyanokkal pótolni, akiknek van képesítésük. Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke szerint az elmúlt években romlott az ágazat színvonala, ami annak tudható be, hogy sok olyan tevékenység van, amihez ma már nem kell semmilyen szakmai végzettség.

Annak, hogy ez így alakulhatott nagyrészben az az oka, hogy az utánpótlás és a szakemberképzés nem tudta tartani a lépést a szektor bővülésével: tavaly 373 ezren dolgoztak az ágazatban, ami körülbelül 130 ezerrel több, mint 10 éve.

Utoljára a rendszerváltásig kell visszamenni, hogy ennyi foglalkoztatottat találjunk ezen a területen, míg a '90-es évek elejétől a 2000-es évek végéig általában 200 és 300 ezer között mozgott a létszám

– idézte Németh László a KSH adatait.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Arra sajnos nincsenek adatok, hogy hány képesítés nélküli munkavállaló van a szektorban, de a szakember azzal egyedtért, hogy a színvonal folyamatosan hígul fel, aminek a megrendelők látják majd kárát. Az IPOSZ elnöke most viszont reménykedi, hogy a helyzet megoldódik: szeretnének a beruházási minisztériummal mielőbb tárgyalásokat kezdeni a 34/2021-es ITM rendelet megváltoztatásáról, ugyanis a szabályozott szakmáknál sok szakma kikerült a korábbi jogszabályból, így a festőknek sem kell semmilyen végzettség.

Címkék:
munkavállaló, ksh, szakember, végzettség, iposz,