Hihetetlen lehetőség előtt a magyar cégek: ezt kell kihasználni a biztos sikerhez

HelloVidék2022. február 25. 08:15

A Covid járvány is gyorsított a digitalizációs készség és képességünk átállásában. A fejlődés útja megállíthatatlan, az új beruházásoknál egyre több helyen vezetik be a robottechnológiát, valamint a Mesterséges Intelligencia is utat tör magának, ami a jövő munkaerőpiacára is hatással lesz. Vajon hogyan készülhetnek fel a vállalkozások és mire lehet számítani? A HelloVidék megkereste Szabó Zoltán Kázmért, a VOSZ Digitalizáció-Informatikai Szekciójának elnökét, hogy árulja el, mit tehetnek annak érdekében a cégek, hogy kihasználják a digitalizációban rejlő lehetőségeket.

A koronavírus járvány hatására a magyar kis- és középvállalkozások is kezdik felismerni, hogy csak akkor képesek lépést tartani a versenytársakkal és a fogyasztói igényekkel, ha nyitnak a digitalizáció adta lehetőségek felé. Ma már vidéken is tényként kezelik, hogy nem működhet egy vállalkozás anélkül, hogy ne lenne jelen az online világban, azaz valójában a digitalizációba való bekapcsolódás és a fejlődési képesség a hosszú távú fennmaradásuk egyetlen lehetséges útja - mondta Szabó Zoltán Kázmér.

A VOSZ Digitalizáció-Informatikai Szekciójának elnöke arról beszélt, hogy a nemzetközi és magyar nagyvállalatok új beruházásai már nem képzelhetők el mesterséges intelligenciával működtetett robottechnika használata nélkül. Ilyen terület például az autó alkatrész gyártás, továbbá a fémipar, a gyógyszeripar és a műanyagipar.

Hozzátette, a multinacionális cégek gyártói, a nagyvállalatok felismerték már a mesterséges intelligenciában és robottechnológiában rejlő lehetőségeket. A mesterséges intelligencia segítheti a hazai gyártókat a hatékonyság növelésében. Például a virtuális robotok az irodai adminisztratív munkákat végzik el emberi beavatkozás nélkül, az ipari fizikai robotoknak pedig nagy szerepük van a gyártásban és a logisztikában. A kis és középvállalkozások csak ismerkednek ezzel a technológiával, tájékozódnak, de még nem alkalmazzák látványosan.

További részletek a cikkben!

Címkék:
digitalizáció, vállalkozás, interjú, cégek, vosz, mesterséges intelligencia, hellovidék,