Békíthetetlen ellentét feszül a magyar dolgozók és munkáltatók között: mi lesz így a home office sorsa?

Pénzcentrum2021. november 16. 19:03

Kénytelenek voltak átalakítani a működésüket egy országos felmérésében részt vevő vállalkozások Magyarországon. Kétharmaduk számára minimális kihívást jelentett átállni az otthoni munkavégzésre. A rugalmasság felértékelődött és a mindennapi működés része lett.

Minden harmadik vállalkozásra gyakorolt negatív hatást a pandémia – derült ki az Epson 11 megyére kiterjedő országos felméréséből. A 75 százalékban 50 fő alatti kisvállalkozást képviselő válaszadók 19 százaléka nyilatkozott ugyanakkor úgy, hogy valamilyen pozitív eredményt is hozott számukra a járvány. Bár az elmúlt másfél évben 61 százalékuk működése változott meg a pandémia miatt, több mint kétharmaduk (68%) számára kis mértékű vagy semmilyen kihívást nem okozott az otthoni munkavégzésre való átállás.

Mivel a COVID-19 továbbra is megkerülhetetlen része az életünknek, egyre nagyobb teret hódít a hibrid munkavégzés. Ennek bevezetése azonban nem egyszerű: míg a munkavállalók többsége ragaszkodik a pandémia alatt megtapasztalt rugalmas keretekhez,

a tartós home office aláássa a motivációjukat és a teljesítményüket - áll a közleményben.

A világjárvány hatásaira reagálva a felmérésben megkérdezettek több mint 50 százaléka tervez változtatást a céges működésben. Legtöbbjük a munkavégzés módját alakítaná át: minden ötödik szavaz az agilis munkavégzésre, 19 százalékuk pedig a hibrid megoldásra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felértékelődött rugalmasság a mindennapi működés része lett

– véli Dobos Csaba, az Epson Magyarország Környezetbarát irodai megoldások menedzsere. Azzal párhuzamosan, ahogy az irodák korábbi munkahely jellegét fokozatosan alakítják át a közösségépítő és -erősítő funkciók, az otthonoknak munkavégzési helyként kell helytállniuk. „Mindez a felhatalmazó vezetői hozzáállás és a bizalomra építő vállalati kultúra mellett professzionális otthoni felszerelést is igényel" – teszi hozzá a szakember.

Címkék:
home office, koronavírus, rugalmasság, hibrid, részmunkaidő, munkavégzés, homeoffice, részmunkaidős foglalkoztatás, pandémia, home office-törvény,