Fellélegezhetnek a vendéglátósok: visszavonták az irreális jogszabályt

Pénzcentrum2021. október 13. 09:06

Pár napja derült ki a cukrászok és vendéglátósok számára, hogy egy már szeptember 1-je óta érvényes miniszteri rendelet szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését és felszolgálását kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. Ezt a szakma 90 százaléka betarthatatlannak tartotta.

A minisztérium, bár szakmai szervezetekkel történt konzultációra hivatkozott, az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve gyors módosítást ígért, amely kedd késő este meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A módosítás alapján a cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot, valamint meleg és hideg ételeket, italokat „nem önálló tevékenységként” szakképesítés nélkül is lehet készíteni, valamint a képesítési előítás nem vonatkozik a

Ezen kívül minden, más területekre is vonatkozó és újonnan elrendelt szakképesítési előírásnak is csak 2023 végéig kell megfelelni. Mindez már szerdától érvényes, így ebből feltételezhető, hogy akik szeptember 1-től 40 napon át (sok esetben tudtukon kívül) megszegték a most megváltoztatott rendeletet, azokon ezt nem fogják számon kérni.

Címkék:
étterem, vendéglátás, szakképzés, rendelet, termékek,